Main menu

header

712 10 3de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Una dintre cele mai folosite plante în medicina populară românească, ciuboțica-cucului, al cărei parfum este asemănător cu cel al freziilor, este din cele mai vechi timpuri un întăritor remarcabil al nervilor. Dar beneficiile sale nu se opresc nici pe departe aici.

Alungă nervozitatea

Potrivit fitoterapeuților, ciuboțica-cucului este una dintre plantele cele mai bune pentru a veni de hac insomniei, dar și momentelor de nervozitate. În acest sens, se consumă o linguriță cu pulbere de plantă, de trei ori pe zi. Pentru efecte mult mai puternice, se combină cu o linguriță cu pulbere de sunătoare. Pulberea de ciuboțica-cucului se obține folosind flori uscate bine la umbră și măcinate fin cu râșnița de cafea, până devine o pulbere ușor parfumată, care se păstrează într-un borcan bine închis. Atenție! Înainte de a fi înghițită, planta se ține un sfert de oră sub limbă. În caz de guturai, consumați o lingură cu sirop de rădăcină de ciuboțica-cucului, în doze succesive. Preparatul are rolul de a dezinfecta căile respiratorii, reface epiteliile și stimulează imunitatea. Tratamentul este util și persoanelor care suferă de laringită sau de tuse uscată și iritativă. Ciuboțica-cucului este de mare ajutor și în convalescența după bolile respiratorii acute, respectiv pneumonie, bronșită, gripă. În acest sens, se administrează două linguri cu sirop, dizolvat în puțină apă, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă.

Decoctul elimină pietrele de la vezică

Dacă răceala a pus stăpânire pe dumneavoastră, folosiți o rețetă veche, dar extrem de eficientă, care asociază florile de ciuboțica-cucului cu cele de soc. Puneți o jumătate de lingură cu fiecare plantă într-o cană și turnați peste acestea apă clocotită. Lăsați să se infuzeze o jumătate de oră. Ulterior, filtrați și îndulciți cu miere după gust. Pentru efect maxim, ceaiul se consumă cât mai fierbinte. Preparatul face corpul să transpire și să elimine toxinele, protejând, totodată, căile respiratorii și rinichii de acțiunea microbilor. Se administrează patru-cinci căni pe parcursul unei zile. Siropul se obține prin următoarea metodă: rădăcinile proaspete se spală bine, se lasă la zvântat, apoi se toacă foarte fin și se pun într-un borcan de 400 g, până ce acesta se umple o treime, completând cu miere lichidă. Acoperiți cu un capac și lăsați la macerat, la temperatura camerei, timp de patru săptămâni. Eficientă în afecțiunile bronho-pulmonare este infuzia de plantă, preparată dintr-o linguriță cu vârf cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat două-trei minute și se consumă cu înghițituri mici. Se recomandă să se bea un litru de ceai pe zi. Decoctul din rădăcină ajută la eliminarea pietrelor la vezică. Licoarea se obține prin fierberea a 4 grame de rădăcină mărunțită la o ceșcuţă cu apă.

Pentru a grăbi vindecarea eczemelor sau a rănilor, aplicați pe zonele cu probleme cataplasme calde cu flori de ciuboţica-cucului, tăiate mărunt. Acestea au acțiune calmantă, cicatrizantă și hemostatică

Reduce colesterolul

Pentru a veni de hac stresului și oboselii, cel mai indicat este, de asemenea, decoctul. Licoarea se obţine prin fierberea unei linguriţe cu rădăcină mărunţită la o ceşcuţă cu apă. Se lasă să dea în clocot zece minute, se ia de pe foc și se lasă puțin la răcit. Se administrează două căni pe zi. Bogată în vitamina C, betacaroten, potasiu și calciu, ciuboțica-cucului are proprietăți antioxidante ce ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge. Se prepară o infuzie de flori de ciuboțica-cucului, care se obține dintr-o lingură cu plantă la 250 ml apă fierbinte. După răcire, se strecoară și se îndulcește cu miere. Atenție! Planta nu se folosește în timpul sarcinii și nu se recomandă bolnavilor de epilepsie.