Main menu

header

711 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Originar din China, apreciat de mii de ani pentru gustul său deosebit, fructul persimon cucerește piața occidentală nu doar prin calități gastronomice remarcabile, ci și pentru proprietăți prețioase pentru menținerea unei optime stări de sănătate.

Protejează mucoasele tractului digestiv

Cercetări științifice de dată recentă au pus în evidență faptul că gustul astringent al persimonului este o urmare directă a prezenței în acest fruct deosebit a taninurilor, care îi conferă și un gust ușor amărui, specific. Conținutul de polifenoli este foarte important pentru sănătate, întrucât aceștia au proprietăți remarcabile. Sunt substanțe cu calități antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene, antidiareice și antiulceroase. Ca urmare, consumul de persimon reduce permeabilitatea mucoaselor tractului digestiv, pe care le protejează de acţiunea paraziţilor şi substanţelor iritante, și induce o acțiune favorabilă în cazul ulcerelor gastrice și duodenale. De asemenea, taninurile din persimon susțin mecanismul de coagulare a sângelui.

Luptă cu diabetul, cancerul și demența

Deși este un fruct de dimensiuni mici, persimon este un adevărat cocteil de nutrienți. Potrivit healthline.com, un fruct conține doar 118 calorii, aducând în schimb organismului carbohidrații necesari energiei, fibrele obligatorii pentru o bună digestie, vitamine prețioase pentru buna funcționare (C, E, K B6), minerale pentru susținerea activităților zilnice (potasiu, cupru, magneziu, fosfor). Același fruct conține, de pildă, peste jumătate din cantitatea zilnică de vitamina A, esențială pentru funcționarea sistemului imunitar sau pentru dezvoltarea fătului. De asemenea, persimon are prețioșii antioxidanți care asigură apărarea eficientă în fața efectelor radicalilor liberi și prevenirea instalării unor boli grave, cum sunt cancerul, diabetul sau demența.

Micșorează tensiunea arterială

711 9 2Un studiu derulat pe 37.000 de subiecți a evidențiat aportul acestui fruct la prevenirea instalării diabetului de tip II, în principal grație prezenței betacarotenilor. Totodată, prin flavonoizii pe care îi conține, persimon susține ritmul normal de funcționare a inimii. Mai multe studii de laborator au demonstrat faptul că acizii din persimon sunt eficienți în scăderea tensiunii arteriale și micșorarea nivelului colesterolului din sânge. Un studiu recent a pus în evidență că batoanele cu persimon consumate de trei ori pe zi, timp de 12 săptămâni, au dus la o scădere semnificativă a colesterolului „rău”.

Rezultate bune în artrită

Consumul de persimon are efecte benefice și în cazuri de artrită sau de obezitate, afecțiuni legate de procesul inflamatoriu din organism, întrucât fructul conține compuși care luptă eficient cu majoritatea tipurilor de inflamații. De asemenea, consumul de persimon a dat rezultate semnificative în cazul pacienților cu afecțiuni de vedere. Întrucât fructul aduce organismului cantități însemnate de luteină și de zeaxantină, substanțe care se găsesc în retină, introducerea acestuia în dietă contribuie la reducerea riscului instalării degenerării maculare chiar și cu 40%, după cum a demonstrat un studiu efectuat pe un număr record, de 100.000 de participanți.

Persimon este ușor de introdus în dietă. Poate fi adăugat, proaspăt sau copt, în shake-uri, în rețete de prăjituri, ca garnitură la fripturi, în salate de fructe sau ca aperitiv