Main menu

header

710 8 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Cunoscută din Grecia antică și romană când Pliniu cel Bătrân o numea varză pompeiană, gulia contribuie la resorbția edemelor, are proprietăți antidiareice deosebite și este un real ajutor în laringite sau bronșite.

Leacul imbatabil pentru degerături

Consumată ca atare sau sub formă de suc, gulia este recomandată în afecțiuni stomacale, îndepărtând cu succes hiperaciditatea. Pentru afecțiuni pulmonare sau în caz de guturai, se face un decoct din 100 g legumă la un litru de apă sau lapte. Pentru degerături, accese de gută sau furuncule se coace o gulie la cuptor până ce coaja acesteia devine foarte moale, se lasă la răcit, iar cu compoziția obținută se freacă zonele cu probleme. Efectul este uimitor. Sucul de gulie în combinație cu cel de morcovi este un excepțional tonic şi revitalizant. Bogată în fibre, gulia este recomandată și în cazuri de constipație și afecțiuni ale colonului. Sucul de guile este indicat și pentru combaterea contracțiilor musculare și atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumat zilnic, la micul dejun, un pahar cu suc de gulie face minuni și în cazul cârceilor.

Menține sănătatea gingiilor

O gulie de mărime medie, aproximativ 100 g, conține 62 mg vitamina C, de aceea este considerată un antioxidant puternic, și totodată un factor de protecție anticancer, iar prin rolul benefic asupra colagenului menține sănătatea țesuturilor și a gingiilor. De asemenea, guliile conțin colina sau biotina, denumită şi vitamina H, care împiedică depunerea colesterolului pe pereții arteriali și facilitează folosirea corespunzătoare a grăsimilor de către organism. Pentru eliminarea toxinelor din organism, este reco- mandată cura regulată cu gulii. Tratamentul se face timp de o săptămână, astfel: dimineața se ia pe stomacul gol o lingură cu ulei de măsline, care asigură un pansament gastric și micșorează colesterolul din sânge. După o jumătate de oră, înaintea micului dejun, câteva felii de gulie sunt suficiente pentru dezintoxicare. Guliile sunt considerate de specialiști ca fiind un tonic sexual util atât tinerilor, cât mai ales celor care simt nevoia de un stimulator în acest sens.

Atenție! Gulia nu este recomandată persoanelor bolnave de tiroidă.