Main menu

header

708 7 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Una dintre plantele des întâlnite în flora spontană, inclusiv a României, şi utilizată în medicina populară de secole, odoleanul este o adevărată comoară terapeutică, cu numeroase efecte benefice asupra organismului.

Atenuează astenia nervoasă

Odoleanul este utilizat în primul rând în cazul bolilor sistemului nervos. De mii de ani, planta este prezentă în medicina populară, atât în Asia, cât şi în Europa, ajungând ca efectele sale terapeutice să fie în general recunoscute, astfel că, în prezent, consumul pe glob a ajuns la sute de mii de tone. În scopuri terapeutice se utilizează rizomii cu rădăcini, recoltaţi toamna - lunile septembrie-octombrie - sau primăvara. Proprietăţile terapeutice ale rădăcinilor sunt remarcabile - neurosedative, neurotonice, calmante, antispastice, anticonvulsive. Ca urmare, odoleanul este utilizat într-un mare număr de afecțiuni ale sistemului nervos: insomnii şi tulburări de somn, stări de excitabilitate nervoasă şi psihică, astenie nervoasă, dureri de cap, epilepsie, convulsii la copii, şocuri emotive, stări de stres şi de anxietate. Pulberea din rizom de odolean măcinat fin, din care se ia câte un vârf de cuţit, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, are efecte imediate în combaterea depresiei.

Leac în cazuri de colon iritabil

La nivel cardiovascular, odoleanul și-a cucerit renumele de vindecător care acţionează în cazuri de cardiopatie ischemică, angină pectorală, hipertensiune arterială, aritmie extrasistolică, tahicardie, palpitaţii, nevroze cardiace apărute pe fond de stres. De asemenea, în bolile aparatului digestiv s-au constatat efecte pozitive ale administrării de odolean, în combaterea durerilor gastrice, în colici stomacale de natură nervoasă, contra colonului iritabil sau a stărilor de greață la copii. Cea mai frecvent utilizată formulă este tinctura de odolean. Se prepară din 20 g pulbere de plantă la 100 ml alcool de 70 de grade, care se macerează timp de opt zile. Se iau câte 10-20 de picături, de două-trei ori pe zi, ultima repriză seara, la culcare, într-o cură de trei-șase săptămâni. De asemenea, preparatele pe bază de odolean sunt eficiente în accesele de panică, în migrenele de după stările de ebrietate și împotriva contracţiilor musculare dureroase cauzate de suprasolicitarea fizică.

Înlătură bufeurile specifice menopauzei

Preparatele pe bază de odolean, administrate la recomandarea și sub supravegherea specialistului terapeut, sunt remarcabile și pe direcția afecțiunilor genitale. Planta acţionează prin calmarea sindromului premenstrual, în dismenoree, dureri de sâni şi ovare. De asemenea, înlătură bufeurile specifice menopauzei și simptomele caracteristice acesteia. De asemenea, efecte favorabile ale administrării de odolean au fost remarcate, recent, în cazuri de diabet zaharat şi astm bronşic. Infuzia se prepară din o linguriță cu rădăcină mărunțită de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se beau două-trei căni cu ceai pe zi.