Main menu

header

708 9 1de Roxana Istudor şi Florinel Dumitru

Rapița este o cultură care în ultimii ani a umplut câmpurile României, și nu întâmplător: planta oleaginoasă are efecte terapeutice inclusiv sub formă de ulei și miere.

Utilă în bronșită și tuse

Rapița este o adevărată comoară pentru medicina naturistă. Planta conţine proteine, hidraţi de carbon, substanţe minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloză, glucide, grăsimi, mucilagii şi vitamine. Potrivit specialiștilor în fitoterapie, rapița este de mare ajutor în afecțiuni renale, pentru drenarea ficatului, precum și în suferințe respiratorii, cum sunt bronșitele, angina și tusea persistentă. Pentru tratarea acestora se poate recurge la un tratament cu ceai din una-două linguri cu plantă mărunțită pusă în 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit vasul pentru zece minute și se strecoară. Se pot consuma două ceaiuri pe zi, o perioadă de trei luni.

Elimină furunculele

O acțiune cu totul remarcabilă o are rapița în afecțiunile externe, unde se evidențiază în cazul furunculelor, sub formă de cataplasme cu infuzie concentrată din patru lingurițe cu plantă mărunțită la 250 ml apă fierbinte. Se va lăsa pentru zece minute acoperită, după care se strecoară și se menține, în funcție de toleranță, până la 12 ore. Spălături cu acest lichid se pot face de două ori sau de mai multe ori pe zi. Aceeași formulă are un efect notabil și în caz de degerături sau de ulcer varicos, iar sub formă de ulei, rapița este utilizată cu succes în caz de arsuri și de răni.

Mierea previne afecțiunile splenice şi pancreatice

Mierea de rapiţă este obţinută din rapiţa sălbatică, o plantă bogată în proteine, carbohidraţi, glucide, lipide, în minerale, vitaminele A, B1, B2, B3, C şi betacaroten. Este un remediu eficient în bolile renale, de stomac, cardiace, respiratorii şi în osteoporoză. De asemenea, poate fi folosită profilactic, prevenind afecţiunile hepatice, pancreatice şi splenice. Mai mult, graţie proprietăţilor sale antibacteriene, distruge bacterii precum streptococul, stafilococul sau helicobacter pylori. Graţie oligoelementelor pe care le conţine, mierea de rapiţă are efecte sedative şi relaxante, fiind benefică și persoanelor care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, cu depresie şi anxietate.

Bogat în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, dar şi în grăsimi monosaturate, uleiul de rapiţă ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, la reducerea hipertensiunii şi la buna funcţionare a inimii şi a creierului