Main menu

header

707 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Fruct delicios, cu un gust distinct şi o savoare deosebită, tamarindul este deopotrivă o vedetă gastronomică şi un susţinător al stării generale de sănătate.

Cultivat în India din vremuri imemoriale

Delicatesă asiatică, tamarindul are o istorie fascinantă. Apare în papirusurile egiptene, unde se crede că ar fi fost cultivat încă din anul 400 î.Hr. Recoltat şi în India din vremuri imemoriale, este asimilat culturii din această ţară. Şi vechii terapeuţi arabi au folosit tamarindul pentru proprietăţile sale medicinale. Unele popoare africane îl prepară şi astăzi pentru a-l da copiilor. De unde aceste proprietăţi? De la compoziţia deosebită a acestui fruct, care îl face o comoară medicinală. Pulpa de tamarind are un conţinut bogat de tiamină, vitamină esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos, a sistemului muscular şi a sistemului digestiv. De asemenea, fructul conţine cantităţi importante de vitamina C, ceea ce îi conferă eficienţă în susţinerea sistemului imunitar împotriva agre- siunilor. Tamarindul are şi cantităţi importante de potasiu, un mineral necesar pentru sistemul cardiovascular şi osos, precum şi fier, care facilitează oxigenarea ţesuturilor.

Conţinut de calciu mult mai mare decât al altor fructe

Plin de nutrienţi, tamarindul are un conţinut de calciu surprinzător de mare în comparaţie cu alte fructe. Fiecare 100 de grame de tamarind conţin, aşadar, circa 170 mg calciu, vitamina A, proteine, magneziu, riboflavină, sulf. În aceste condiţii, fructul este un aliat al sănătăţii cardiovasculare. Studii recente au demonstrat faptul că un consum regulat de tamarind reduce depunerile de colesterol „rău” de pe artere, acţionează ca un vasodilatator şi contribuie la eliminarea efectelor radicalilor liberi. De asemenea, unii dintre compuşii prezenţi în tamarind au demonstrat capacitatea de a ajuta la absorbţia carbohidraţilor care se transformă în zaharuri. În aceste condiţii, tamarindul este un bun prieten al celor care vor să-şi ţină sub control zahărul din sânge, acţionând cu succes pentru prevenirea diabetului sau, după caz, pentru gestionarea acestuia.

Sprijină dezvoltarea musculaturii

Nu întâmplător tamarindul nu este considerat un aliment-medicament. Aportul său foarte valoros de vitamine şi minerale contribuie major la susţinerea sistemului imunitar, fructul având, totodată, şi proprietăţi antioxidante, antimicrobiene şi antiseptice. Astfel, acţionează cu efecte benefice împotriva infecţiilor virale, prevenind îmbolnăviri dintre cele mai frecvente prin simplul fapt că asigură un mediu în care microbii nu se pot dezvolta şi înmulţi. Un exemplu foarte des întâlnit este astmul, pe care consumul de tamarind îl poate ţine sub control, afirmă specialiştii. Totodată, introducerea fructului în dietă susţine dezvoltarea musculaturii, a nervilor şi a scheletului, graţie prezenţei aceloraşi nutrienţi valoroşi, vitamine şi minerale deopotrivă.

Suprimă semnificativ apetitul

Pe segmentul digestiv, tamarindul are un renume bine consolidat. Astfel, acidul hidroxicitic prezent în fruct combate depozitarea grăsimii, ceea ce se traduce printr-un efect de scădere în greutate prin suprimarea semnificativă a apetitului şi creş- terea producţiei de serotonină. Alţi acizi din compoziţia tamarindului, cum sunt acidul tartaric sau acidul malic, intră în ecuaţia menţinerii unei bune digestii, care, la rândul său, asigură o bună absorbţie a nutrienţilor şi implicit o bună stare de sănătate. De asemenea, tamarindul este benefic împotriva diareei şi constipaţiei, proprietăţile sale digestive fiind legendare din perspectiva echilibrării funcţiilor stomacului. În aceste condiţii, specialiştii confirmă faptul că un consum regulat de tamarind poate preveni boli ale stomacului des întâlnite, cum sunt ulcerele, graţie în special compuşilor din extractul de seminţe de fruct. De altfel, în medicina tradiţională ayurvedică, tamarindul se foloseşte pentru ameliorarea disconfortului de la nivelul stomacului, pentru creşterea apetitului şi reducerea balonării.

Efecte benefice în cazul orbirii nocturne

Numeroase cercetări de dată recentă au pus în evidenţă faptul că sucul de tamarind susţine sănătatea ochilor, acuitatea vizuală şi poate fi utilizat şi extern, ameliorând conjunctivita. De asemenea, are efecte benefice în cazul persoanelor care suferă de orbiri nocturne şi combate sindromul ochilor uscaţi. Totodată, sucul de tamarind are certe proprietăţi de răcorire a organismului, ferind corpul de supraîncălzire şi de eventuale atacuri de inimă sau cerebrale din această cauză, arată naturalfoodseries.com. Pe lângă acest efect de răcorire, studiile au mai demomnstrat că sucul de tamarind are un rol major în purificarea sângelui, graţie prezenţei acidului folic şi a fibrelor alimentare. Pentru a-l prepara aveţi nevoie de pulpă proaspătă de tamarind, zahăr, apă, coajă de lămâie. Se înlătură seminţele tamarindului, apoi pulpa se mixează bine cu zahărul. Se toarnă deasupra apă rece şi se serveşte cu coajă de lămâie şi cuburi de gheaţă.

Vindecă vânătăile!

Tamarindul se află în plin proces de studiere din perspectiva luptei mondiale anticancer. Dat fiind faptul că tumorile „înfloresc” alimentate de radicali liberi, prin combaterea acestora tamarindul se poate dovedi un aliat de nădejde pentru prevenţia cumplitei maladii a contemporaneităţii. Totodată, tamarindul este şi un prieten al tratamentelor externe. De fiecare dată când se întâmplă un mic accident casnic, cum ar fi o tăietură superficială, o contuzie sau o vânătaie, este suficient să folosiţi pulpă de tamarind pasată, sub formă de cataplasmă, pe locul afectat, iar taninii şi acizii din fruct îşi vor face repede treaba. Dacă în paralel mai consumaţi şi o porţie de fruct delicios, efectul va fi amplificat.

Tamarindul este un excelent agent antiîmbătrânire, care poate fi folosit în acest scop şi intern, prin consum, şi extern, ca parte a procedurilor de îngrijire a pielii

Ciorbă de tamarind

707 8 2Ingrediente: 4 cartofi, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă, 30 g tamarind, pătrunjel verde, 2 l supă de pui sau de vită, 250 g smântână, 20 ml ulei de soia (sau de sâmburi de struguri), sare, piper.

Mod de preparare: fierbeţi tamarindul în 500 ml apă, timp de 15 minute. Spălaţi cartofii, morcovii, rădăcina şi frunzele de pătrunjel. Curăţaţi cartofii şi îi tăiaţi cuburi. Rădăcina de pătrunjel şi morcovii îi curăţaţi de coajă şi îi daţi prin răzătoarea mare, ceapa o tăiaţi julienne, iar frunzele de pătrunjel se toacă mărunt. Puneţi oala pe foc cu ulei, iar când grăsimea este încinsă adăugaţi ceapa, morcovii şi rădăcina de pătrunjel. Le căliţi două minute la foc mic, apoi puneţi un pahar cu supă şi lăsaţi la foc mic cinci minute, după care turnaţi restul de supă, sare, piper şi menţineţi la foc mic. Între timp, după ce aţi fiert tamarindul 15 minute, îl strecuraţi prin sită fină şi păstraţi zeama, pe care o veţi folosi pentru acrit ciorba. După ce s-au fiert legumele, turnaţi zeama de tamarind şi mai lăsaţi pe foc zece minute. Când ciorba este aproape gata, adăugaţi pătrunjelul tocat şi smântâna, amestecând bine.