Main menu

header

706 10 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Originar din Indiile de vest și prezent în zone din America Latină, fructul atis este cunoscut de sute de ani pentru calitățile sale nutriționale, gustul deosebit și beneficiile pentru sănătate.

Preîntâmpină accidentul vascular cerebral

Se spune că atis a fost dus în Asia pentru prima dată de comercianții spanioli și portughezi încă din Evul Mediu. Zemos, cremos, foarte gustos, atis este încărcat de beneficii pentru sănătate. În primul rând, este o sursă de carbohidrați naturali, apoi este plin de fosfor, vitamina C și calciu. De asemenea, fructul are un conținut relativ ridicat de zahăr, precum și de vitamina B1, fibre, proteine, fier, magneziu, cupru și vitamina A. Grație acestor calități, atis este creditat cu capacitatea de a proteja sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, relaxează mușchii și sistemul nervos, prevenind atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Reduce inflamațiile bronhiilor

706 10 3Fibrele prezente în fructul atis asigură nivelul optim de colesterol „bun”, combătând, în același timp, creșterea nivelului celui „rău”. De asemenea, grație conținutului de vitamina C, fructul este de folos în cazurile de astm, pe care le ameliorează, iar vitamina B6 reduce inflamațiile bronhiilor, prevenind crizele. Totodată, atis a demonstrat, în sutele de ani de când este consumat, capacitatea de a stimula sistemul imunitar. Datorită în special prezenței concentrațiilor de vitamina B, atis reduce oboseala și crește producerea de energie la nivelul organismului. Atis este intrat pe lista fructelor cu proprietăți anticancerigene. Studii de dată recentă au relevat faptul că în coaja sa se găsesc taninuri cu proprietăți astringente, care pot fi de ajutor în tratarea diverselor tipuri de tumori. De asemenea, și pulpa fructului are în compoziție alcaloizi care scad riscul apariției cancerului. În plus, prin faptul că are efect asupra creierului, atis este utilizat împotriva iritabilității, a stresului și depresiei. Iar grație conținutului de magneziu, consumul de atis reduce riscul instalării artritei, prin înlăturarea acizilor de la nivelul încheieturilor.

Contribuie la dezvoltarea armonioasă a fătului

Diabetul, epidemie mondială în prezent, are în atis un inamic redutabil. Fructul poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, în special prin aportul său de fibre. De asemenea, fiind încărcat de vitamina C, atis are efect benefic în cazuri de infecții ale pielii cum sunt eczemele, psoriazisul sau chiar abcesele. În același timp, antioxidanții din acest fruct asigură sănătatea și prospețimea tenului. Totodată, prin faptul că aduce organismului folați, atis este recomandat femeilor însărcinate, ajutând la dezvoltarea armonioasă a fătului și reducând riscul de avort.

Uleiul din semințe de atis poate fi utilizat ca balsam natural pentru păr, combătând mătreața, inflamarea scalpului, încărunțirea prematură și stimulând creșterea părului

Gust aparte, între pară şi măr

Fructul atis este cel mai bun crud - se taie pe jumătate și se consumă cu lingurița direct din coajă. Are un gust aparte, combinație între cel de pară și măr. Atis se poate face piure și se adaugă la înghețată, la iaurt sau la diverse prăjituri, sau se consumă sub formă de suc.