Main menu

header

706 10 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Plantă medicinală cu îndelungată tradiție inclusiv în țara noastră, iarba Sfântului Ioan a confirmat calități terapeutice de excepție și în urma studiilor moderne.

Eficientă contra hepatitei

Iarba Sfântului Ioan este, înainte de toate, un leac cu certe calități astingente. Acest aspect a recomandat-o încă din vechime împotriva unor afecțiuni externe sau în cazuri de boli interne dintre cele mai grave, cum sunt ciroza sau hepatita. Planta curăță ficatul și îl ajută să-și reia funcțiile normale, fiind utilizată datorită capacității de a elimina toxinele din corp. De regulă se folosește sub formă de ceai, preparat astfel: două lingurițe cu plantă mărunțită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două-trei reprize pe zi, perioade lungi, eventual combinat cu pedicuță.

Recomandată în incontinența urinară

Depurativă, hemostatică, diuretică, iarba Sfântului Ioan diminuează inflamațiile, ajută în cazuri de afecțiuni ale prostatei și reface rinichii. Se poate folosi împotriva multor afecțiuni renale, la recomandarea specialistului, întrucât este benefică în cazuri de incontinență urinară, prostatită, retenție urinară etc. Se poate recurge la o cură cu suc de iarba Sfântului Ioan, obținut cu storcătorul de fructe, din plante proaspete. Se ia câte o linguriță de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale, diluat cu 100 ml apă sau combinat cu alte sucuri din legume (morcovi, cartofi, varză etc.), consumate imediat ce s-au preparat.

Tratament împotriva aftelor

Afecțiuni ale sistemului digestiv cum sunt gastritele, atât de frecvente, sau periculoasele enterite, pot fi combătute cu ceai de iarba Sfântului Ioan. Şi sucul, și infuzia din plantă susțin sistemul imunitar în cazuri de cancer, putând fi utilizate chiar și perioade de șase luni, în combinație cu alte plante. Excelent tratament împotriva aftelor, infuzia de iarba Sfântului Ioan, preparată din cantitate dublă de plantă, se aplică local până la rezolvarea problemei.

ŞTIAŢI CĂ...

Iarba Sfântului Ioan este prezentă în nenumărate culturi - suedezii o consumă după ce a stat înmuiată în apă, în Groenlanda este combinată cu grăsime de balenă, iar populația din Peninsula Kamchatka folosește planta într-o băutură fermentată, alături de fructe de pădure și ciuperci.