Main menu

header

705 6 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Chiar dacă au trecut aproape 2.000 de ani de când oțetul a început să fie folosit pentru tratarea bolilor, acesta ocupă și astăzi un loc de frunte în topul celor mai căutate și deopotrivită eficiente leacuri.

Alungă tusea

Suferiți de amigdalită și nimic nu pare să vă atenueze puternicele dureri de gât? Apelați la ajutorul oțetului. Nu trebuie decât să clătiți gâtul la fiecare oră cu două-trei linguri cu oțet de mere adăugate într-un pahar cu apă. Când tusea nu vă dă pace, încercați un sirop extrem de eficient, obținut din amestecul a cinci linguri cu miere cu cinci linguri cu oțet de mere. Din acest produs se administrează o linguriță de câteva ori pe zi, la intervale de două ore. După doar trei zile de tratament, veți observa că tusea rămâne doar o amintire. În cazul unui acces de tensiune, se învelește laba piciorului timp de câteva minute cu o bucată de tifon înmuiată în oțet și în același timp se apasă lobul urechii cu degetul mijlociu al mâinii drepte, numărând până la șapte. Veți observa cum tensiunea se normalizează. De asemenea, oțetul este util în arsurile de gradul I și II. În acest caz, se spală locul cu probleme cu oțet dizolvat în apă și se acoperă cu un tifon înmuiat în aceeași soluție.

Inamicul bătăturilor

705 6 2Tot oțetul este o armă de temut pentru bătături. Cojile de la câteva cepe se pun în oțet și se lasă la macerat două săptămâni. Ulterior, se scot și se așază pe bătături, se pansează și se păstrează peste noapte. După câteva nopți de repetat procedura, bătăturile vor ieși foarte repede. Diferite boli ale unghiilor se vor vindeca dacă veți pune comprese cu oțet de mere de cinci-șase ori pe zi. Pentru efect maxim, consumați de trei ori pe zi și un pahar cu apă cât mai caldă, în care ați pus două lingurițe cu oțet și alte două cu miere. Împotriva bronșitei cronice, puneți comprese pe piept cu o soluție obținută din oțet, ulei vegetal și camfor. Oțetul este eficient și împotriva vânătăilor. Amestecați o lingură cu oțet cu o cană cu apă fiartă, iar în această soluție înmuiați o bucată de tifon și acoperiți vânătaia. Când observați că tifonul se usucă, repetați procedura de câteva ori. V-ați lovit și vă doare capul? Puneți o compresă cu oțet și durerea va dispărea complet. Dacă durerile de articulații nu vă dau pace, luați pâine neagră proaspătă, o puneți într-un castron și turnați peste aceasta o lingură cu oțet și două linguri cu apă caldă. Amestecați bine până faceți o turtiță, pe care o aplicați noaptea pe locul bolnav.

Tratează micoza picioarelor

Ce aveți de făcut când a apărut mialgia lombară, acea durere extrem de puternică care survine după o mișcare greșită provocată de un microtraumatism care afectează un disc intervertebral? Apelați tot la ajutorul oțetului de mere. Specialiștii în fito- terapie recomandă ca bolnavul să fie masat cu un șervet îmbibat în amestec de părți egale de oțet cu apă. Peste o oră, frecțiile se repetă, dar soluția se încălzește puțin. Același efect îl au și compresele cu oțet și apă caldă, pe care trebuie să le schimbați de trei ori la fiecare oră. Micoza la picioare se tratează prin ungerea locurilor bolnave cu oțet de mere. Împotriva durerilor de cap provocate de răceală se amestecă o lingură cu oțet de mere cu doi cartofi rași. Soluția se întinde pe pânză sau pe un tifon pus în patru și se aplică pe frunte. Peste două-trei ore, se schimbă compresa. Pentru a înlătura febra, înveliți piciorul cu o bucată de tifon îmbibată cu oțet și apă. Când compresa se încălzește, o schimbați cu una nouă. Dacă febra este ridicată, folosiți oțet curat. În cazul gripei cu temperatură mare, faceți frecții cu apă și oțet, în proporție de 1:1. În același timp, consumați ceai din lăstari de zmeur. Consumați multe lichide, în special apă cu lămâie.

Scăpaţi de pintenul osos

Contra întinderilor musculare, puneți comprese obținute din 100 g argilă lichidă și patru linguri cu oțet. Tratamentul are și rolul de a întări oasele. Pentru a scăpa de problemele cauzate de leucoree, puneți trei linguri cu oțet de mere în doi litri de apă caldă și faceți spălături în fiecare zi, până la vindecarea completă. Ulterior, spălăturile se fac o dată pe săptămână, pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute care pot apărea. Poliartrita și pintenul osos se vindecă tot cu ajutorul oțetului. Într-un pahar cu oțet se pun un ou crud, 100 g slănină de porc nesărată și tăiată cât mai mărunt, se amestecă foarte bine și se lasă timp de zece zile la întuneric. Se spală cu apă cât mai fierbinte locul bolnav și se așază un tifon pe care s-a pus unguentul obținut, care trebuie să fie călduț. Tratamentul se face patru-cinci zile la rând. Dacă noaptea transpirați abundent, înainte de a vă culca, ștergeți tot corpul cu oțet de mere. Persoanele care au inima bolnavă trebuie să consume oțet fiert cu usturoi și miere. Soluția are rolul de a curăța arterele de grăsimile depuse, întărind totodată mușchiul cordului. Oțetul este leac bun și pentru a scăpa de artrită. Se consumă de patru ori pe zi un pahar cu apă în care se pune o linguriță cu oțet de mere. Tratamentul durează două săptămâni. După o săptămână de pauză, se poate relua. În cazul unei hemoragii pe nas, se oprește sângele cu tampoane de vată îmbibate în oțet și introduse în nas.

Oţetul de mere echilibrează pH-ul pielii, estompează ridurile şi previne secreţia de sebum în exces

Pentru a preveni înțepăturile provocate de țânțari, puneți câteva picături de oțet pe o dischetă și masați pielea

Cea mai bună cură de slăbire

Dacă suferiți de hemoroizi, aplicați pe umflături tifon înmuiat în oțet de mere. În același timp, consumați apă cu oțet și miere în fiecare dimineață. Împotriva hemoragiei, beți pe toată perioada ciclului menstrual un pahar cu apă cu două linguri cu oțet, îndulcit, după gust, cu miere. Persoanele care au varice trebuie să își maseze picioarele, de jos în sus, dimineața și seara cu oțet de mere. Tratamentul durează două luni. Pentru efect maxim, se consumă de două ori pe zi un pahar cu apă în care se pun două lingurițe cu oțet de mere. Dacă vreți să scăpați de viermii intestinali, fierbeți într-o cană cu oțet de mere cu sare, o urzică tânără, apoi o consumați. Cea mai bună rețetă de slăbit este cea cu oțet de mere. În prima lună se consumă în timpul mesei un pahar cu apă și o linguriță cu oțet de mere, iar din a doua lună se administrează două lingurițe cu oțet la un pahar cu apă. Se administrează trei pahare pe zi. În perioada curei de slăbire, sunt interzise dulciurile și pâinea albă. Diabeticilor, dar și celor care au probleme cu bila, cu pancreasul sau cu ficatul, le sunt recomandate tratamentele cu oţet. Se amestecă jumătate de borcan cu miere cu 100 ml oțet de mere și jumătate de lămâie tăiată cubulețe. Din acest amestec se consumă o linguriță, pe stomacul gol, în fiecare dimineață.