Main menu

header

704 11 2de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Când vine vorba despre inducerea nașterii, există o mulțime de povești și de metode „băbești” care trec de la persoană la persoană. Puține rămân viabile în această epocă a științei avansate, dar unele se întâmplă să devină adevărate mode. Una dintre acestea, puternic propagată de vedete, este „salata maternității”, care face furori peste Ocean.

Medicii trimit pacientele la localul care o servește

Se pare că o porție zdravănă de verdețuri anume selectate și cu un igredient secret (cum altfel?...), care se servește într-un local din Los Angeles, este creditată cu capacitatea de a declanșa nașterea, notează „The Sun”. „Salata maternității”, prezentă în meniul de la Caioti Pizza Café, conține lăptuci, gorgonzola, nuci, creson și un dressing cu rețetă nedezvăluită, dar care sigur are oțet balsamic. Una dintre cele mai „pândite” apariții la acest local pentru a savura delicioasa salată a fost cea a actriței Hilary Duff, care se grăbea să nască al doilea copil. Salata a devenit atât de faimoasă, încât foarte mulți ginecologi au ajuns s-o recomande. „Medicii și moașele își trimit pacientele însărcinate la noi. Toți ne cunosc și salata a devenit un fel de tradiție pentru doamnele care vor să declanșeze nașterea ajunsă la termen și care întârzie”, explică proprietara localului, Carrie LaDou.

„Oțetul balsamic joacă un rol”

De foarte mulți ani, femeile a căror sarcină se prelungește peste 40 de săptămâni caută tot felul de metode, mai mult sau mai puțin lipsite de pericole, de a declanșa nașterea. „Există tratamente variate care au fost utilizate de-a lungul anilor pentru a induce travaliul, dar foarte multe dintre acestea au picat la testul științei. Este posibil ca oțetul balsamic să joace un rol în presupusul efect pe care îl are această salată, dar nu putem fi siguri de acest aspect. Dieta mediteraneană conține din plin elementele acestei salate, dar nu există un record de nașteri naturale la termen în această parte a lumii. Mecanismul declanșării nașterii este unul foarte complex și nu știm până în prezent cu exactitate cum are loc”, este de părere ginecologul Ian Currie, de la Spitalul Chiltern.

„Chiar dacă nu există nicio dovadă că această salată ar induce nașterea, femeile sătule să aștepte să vină pe lume copilul vor apela la această metodă, sperând să dea rezultate“ (Ian Currie, Spitalul Chiltern, Los Angeles)

O reţetă la modă

704 11 3Deși nu se cunosc cantitățile exacte pentru prepararea acestei salate celebre, s-au putut identifica relativ ușor ingredientele: frunze de lăptuci, brânză gorgonzola rasă, jumătăți de nuci, creson. Pentru dressing aveți nevoie de frunze de busuioc, usturoi, oțet balsamic, parmezan ras.

Modul de preparare este următorul: se pun ingredientele pentru dressing în blender și se mixează până se obține o pastă, care se subțiază până la consistența de dressing prin picurarea de ulei de măsline. Se toarnă peste ingredientele pentru salată, amestecate în prealabil.