Main menu

header

703 10 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Unul dintre cele mai vechi remedii consemnate de istorie, părul-Maicii Domnului este folosit de mii de ani pe tot globul. Deși a cedat teren medicamentelor de sinteză, această plantă medicinală este în continuare ținută la mare preț.

Capacităţi de contraceptiv natural

Planta cu denumirea atât de plastică de părul-Maicii Domnului are numeroase calități care o recomandă ca remediu într-un număr de afecțiuni diverse. Acționează ca agent antibacterian, antitusiv, diuretic, antiviral. Cercetări care se derulează din anii 1980 au pus în evidență, în cadrul testelor efectuate pe animale de laborator, faptul că extractul de părul-Maicii Domnului are capacitatea de a bloca fecundarea ovulului, planta fiind astfel un contraceptiv natural. De asemenea, este un excelent diuretic și depurativ, asigurând detoxificarea organismului. Infuzia de părul-Maicii Domnului se prepară prin turnarea a 500 ml apă clocotită peste 30 g frunze uscate de plantă. Se lasă acoperit vasul pentru zece minute, apoi se strecoară lichidul și se consumă la recomandarea specialistului.

Tratează candida

Proprietățile antibacteriene ale plantei au fost relevate de studii derulate de specialiști din Irak, părul-Maicii Domnului dovedindu-se un remediu eficient împotriva unor bacterii dintre cele mai periculoase, cum sunt E.coli, diverși stafilococi sau candida. De asemenea, o cercetare din Franța a reliefat faptul că planta poate fi utilizată împotriva stomatitei veziculare. Pe segmentul afecțiunilor respiratorii, părul-Maicii Domnului este utilizat și în prezent ca redutabil expectorant. Astfel, decoctul de plantă tratează bronșita, răceala sau simptomele astmului, precum și laringita și alte afecțiuni ale gâtului. Decoctul se obține punând 15 g rădăcină de plantă în 500 ml apă rece. Se aduce la punctul de fierbere, se reduce focul și se menține pe flacără până când lichidul a scăzut la jumătate. Se consumă după strecurare și răcire, notează frannsalthealth.com.

PONT. În Brazilia, părul-Maicii Domnului este folosit ca remediu natural pentru reglarea menstruației.