Main menu

header

701 6 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Unele dintre cele mai răspândite tipuri de durere sunt tratate de zeci de ani cu analgezice. Dar cercetări de dată recentă au pus în evidență faptul că aceste tratamente pot duce la afecțiuni ale inimii, la ulcer sau alte boli digestive. În aceste condiții, tot mai mulți bolnavi aleg să recurgă la metode naturale, fără efecte secundare, de a gestiona durerea.

Extractul de margarete, antiinflamator

701 6 2Specialistul britanic Sarah Brewer, director al Healthspan, atrage atenția asupra faptului că medicamentele de sinteză pot fi evitate de foarte multe ori atunci când o persoană este „atacată” de un episod dureros. Așadar, înainte de a da fuga la dulapul cu medicamente, există soluții alternative. De pildă, atunci când intervine o migrenă, se poate recurge la administrarea unui extract din frunze de margarete. Numeroase studii au reliefat faptul că această plantă are certe proprietăți antiinflamatoare și calmante, grație prezenței printre compușii săi a unei substanțe numite partenolidă, care reglează efectele serotoninei la nivelul creierului, redu- când frecvența și severitatea migrenelor. Astfel, au evidențiat faptul că 70% dintre participanții la teste, suferinzi de migrene, cărora le-a fost administrat extractul de margarete, au înregistrat scăderea frecvenței și intensității durerilor de cap. În plus, potrivit publicației „The Lancet”, nu s-au înregistrat efecte secundare ale administrării extractului de margarete. „Este important să continuați tratamentul mai multe luni pentru rezultate consolidate și pentru maximum de beneficii”, explică Dick Middleton, director al British Herbal Medical Association.

Ulei esențial de lavandă împotriva migrenei

Tot împotriva durerilor persistente de cap se recomandă inhalarea uleiului esențial de lavandă, arată un studiu publicat de revista „European Neurology”. Mai precis, persoanele care au inhalat, în timpul unei migrene, pe parcursul a 15 minute, câteva picături din acest tip de ulei puse în difuzor și-au revenit mult mai repede decât participanții la teste care nu au recurs la acest remediu. Alături de inhalare se poate efectua și un masaj ușor al tâmplelor cu câteva picături de ulei esențial de lavandă. O altă variantă de a gestiona cu metode naturale durerile de cap este suplimentarea aportului de magneziu. Este binecunoscut faptul că deficitul acestui mineral la nivelul organismului poate duce inclusiv la instalarea migrenelor, circa 50% dintre cei care suferă de așa ceva având deficiență de magneziu. Înainte de a apela la suplimente, este bine să încercați să furnizați corpului magneziul care îi lipsește din alimente (spanac, cartofi dulci, cereale integrale etc.). De asemenea, magneziul se poate adăuga și în apa de baie, sub formă de săruri, pentru relaxare fizică și psihică.

Turmericul și gheara-diavolului, similare medicației

701 6 3O plantă medicinală - gheara-diavolului - și un condiment - turmericul - fac minuni atunci când vine vorba despre tratarea prin metode naturale a durerilor cronice. Cea dintâi furnizează un extract celebru pentru capacitatea de a trata suferințele de acest tip și care conține substanțe unice, harpagoside și harpagide, cu acțiune analgezică similară cu cea a medicației antiinflamatoare. Pe lângă faptul că nu are efectele secundare ale acesteia, extractul de gheara-diavolului nu doar calmează durerea, ci redă și mobilitatea. La rândul său, turmericul este o minune a naturii din perspectiva substanțelor benefice pe care le conține, printre acestea aflându-se la loc de cinste antiinflamatoarele. Ingredientul său activ, curcumina, este un antioxidant redutabil, care inhibă producerea unei substanțe responsabile cu inflamațiile, numită TNF-alfa și pe care o țintesc tratamentele medicamentoase folosite împotriva osteoartritei, a sindromului colonului iritabil, a psoriazisului sau a spondilozei. Multe dintre aceste medicamente se injectează, dar turmericul, variantă naturală cu efect similar și rezultate excelente, se poate administra pe cale orală. Nu trebuie decât să aveți grijă de unde procurați suplimentele și extractele cu aceste două plante miraculoase, care vă pot face să „tăiați de pe listă” costisitoarele și riscantele analgezice.

Coacăzul negru vă eliberează din anchilozare

701 6 4Anchilozarea este o senzaţie dureroasă la nivelul unuia sau al mai multor muşchi, care apare în general după un efort fizic. Remedii naturale care vă scapă de durerea insuportabilă a anchilozării sunt la îndemână. În primul rând, este vorba despre infuzia de coacăz negru - 20 g frunze într-un litru de apă clocotită. Lăsaţi la infuzat zece minute și beţi trei căni pe zi, după mese, până la vindecare. De asemenea, recomandate sunt și masajele cu ulei esenţial de maghiran, de eucalipt și de rozmarin, câte opt picături din fiecare. Amestecaţi-le cu două picături de ulei de migdale dulci şi masaţi-vă de două ori pe zi spatele, umerii şi picioarele, până la dispariţia durerilor. Mai departe, o altă formulă eficientă o reprezintă băile cu ulei esenţial de muşeţel, de rozmarin și de lavandă, câte 20 de picături din fiecare. Diluaţi-le într-un pahar plin cu ulei de migdale dulci, apoi vărsaţi lichidul în cadă, amestecaţi şi rămâneţi în apă 20 de minute. De asemenea, puteţi îmbiba comprese calde cu acest amestec şi le puneți pe zonele dureroase de două ori pe zi, până la amelioare.

Durerile menstruale pot fi combătute cu ajutorul clipsurilor magnetice care se aplică pe lenjeria intimă sau prin electrostimulare

Terapie cu microcurenţi

701 6 5Atunci când intervin durerile de spate generate de pozițiile incomode în care o persoană stă peste zi sau când depune un efort disproporționat, alături de gelurile calmante cu arnică sau condroitină se poate apela la terapia cu microcurenți. Este vorba despre un aparat care generează o replică a curenților electrici naturali ai corpului, pentru a-i stimula și a reduce nivelul durerii. Electrozii pot fi plasați în zona dureroasă ori pot fi atașați la mână sau la picior, lăsând fluxul electric să străbată întregul organism, depistând locul în care există inflamația. Potrivit rezultatelor testelor, această procedură s-a dovedit benefică chiar și în cazul persoanelor care nu se mai puteau ridica deloc, ajutându-le să stea din nou în picioare și să se miște în voie după doar câteva minute. Pe lângă țintirea durerilor de spate, terapia s-a dovedit eficace în cazuri de dureri postoperatorii, loviri, fracturi sau hernie de disc, precum și împotriva durerilor cauzate de artrită sau de fibromialgie. Cel mai recent studiu derulat pe un număr de 1.949 de voluntari a demonstrat o scădere a nivelului durerii cronice la 93% dintre participanți, notează „Daily Mail”. Alături de această procedură, împotriva durerilor de spate se poate recurge și la efectuarea de exerciții de întindere, cu ajutorul unor dispozitive speciale, realizate de specialiști în terapie de recuperare fizică.