Main menu

header

700 9 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

„Rege” al legumelor de toamnă, gogoșarul este un tezaur de nutrienți, o legumă care nu lipsește din cămara românilor, ca și o vedetă a combaterii sau prevenirii unor afecțiuni.

Scade riscul de accident vascular

Gogoșarul roșu este mult mai mult decât leguma care înviorează atâtea borcane din cămara toamnei. În primul rând, în stare crudă, este un campion al prevenirii afecțiunilor cardiovasculare. Prin flavonoidele pe care le conține împiedică formarea cheagurilor de sânge, fapt care duce la scăderea accidentelor vasculare și a atacurilor de cord. Mai mult, se remarcă în cazurile de colesterol crescut, fiind, de asemenea, o opțiune pentru cei cu deficiențe de vitamine. Și asta pentru că gogoșarul este o comoară și pe acest segment. Este vorba în primul rând despre aportul de vitamina C, iar efectele sunt dintre cele mai notabile: protejarea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor, menținerea sănătății pielii, prevenirea infecțiilor și facilitarea absorbției fierului, precum și accelerarea procesului de cicatrizare. Mai mult, gogoșarul roșu conține vitamina B2, cu rol de reparator în țesuturi și care ajută la formarea globulelor roșii.

Antioxidant de top

Antioxidant de top, gogoșarul conține unele substanțe aflate pe lista celor care combat cancerul de prostată, de vezică, de plămâni, cancerul cervical și pe cel pancreatic. Din grupa carotenoidelor, predominante în această legumă sunt licopenul și betacarotenul. Mai multe studii recente au scos la iveală și o legătură între consumul de gogoșari și scăderea incidenței cazurilor de cancer la sân. De asemenea, consumul regulat de gogoșari, în special în stare crudă, are un efect benefic și în cazul unor afecțiuni respiratorii, precum astmul, emfizemul pulmonar, infecțiile la plămâni. Totodată, sucul de gogoșari calmează durerile în gât și diminuează sângerările nazale.

Bogat în fibre dietetice, proteine vegetale și cu un conținut redus de calorii, gogoșarul activează procesul de încălzire a organismului și mărește rata metabolică, ajutând astfel la arderea mai multor calorii