Main menu

header

699 7 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Unul dintre fructele exotice care ies tot mai mult în evidență prin conținutul impresionant de vitamina C și de antioxidanți este camu-camu, campion al susținerii producerii de energie la nivelul metabolismului.

Reface microflora intestinală

Cercetătorii de la Universitatea Laval, din Québec, Canada, au ajuns la concluzia că fructul camu-camu are capacitatea de a stimula metabolismul chiar și atunci când corpul se află în repaos. În aceste condiții, fructul este luat în considerare din perspectiva metodelor de scădere în greutate, arată „Daily Mail”. În cadrul testelor pe animale de laborator, a fost pusă în evidență proprietatea camu-camu de a coborî nivelul de zahăr din sânge și de a scădea inflamația. Concret, exemplarele hrănite cu o dietă bogată în zahăr și grăsimi cărora li s-a administrat și camu-camu au depus cu 50% mai puțină greutate decât cele care nu au consumat fructul amazonian. Camu-camu arată ca un strugure mare și roșu. Conține de 60 de ori mai multă vitamina C decât o portocală și de cinci ori mai mulți antioxidanți decât o porție de afine. Este disponibil și sub formă de supliment alimentar, recomandat pentru combaterea bolilor de inimă și a diabetului. „Camu-camu are un mare potențial antioxidant și antiinflamator. Are un profil fitochimic unic și toate cercetările noastre au dus spre concluzia că administrarea extractului de fruct reface microflora intestinală, combătând bacteria Lactobacillus”, argumentează André Marette, autor al studiului. Pe lângă vitamina C și antioxidanți, camu-camu se remarcă prin conținutul de potasiu, prieten al sănătății inimii, magneziu, remediul antistres, mangan și cupru, aminoacizi și carotenoide.

Întârzie instalarea degenerării maculare

Din compoziția fructului care devine pe zi ce trece noua „vedetă” a superalimentelor rezultă beneficii extinse asupra stării de sănătate. Astfel, prin prezența antioxidanților sunt combătute efectele radicalilor liberi, fiind astfel mult încetinite degenerarea maculară, artrita sau Alzheimer. De asemenea, combinația de excepție de nutrienți din camu-camu asigură o producție constantă și sporită de energie, susținând, în același timp, flexibilitatea musculaturii și implicit performanța fizică.

Relaxează vasele sangvine

Formula remarcabilă de antioxidanți și de minerale din camu-camu a demonstrat capacitatea de a relaxa vasele sangvine, determinând o scădere a tensiunii arteriale, cu tot alaiul de beneficii pentru sistemul cardiovascular care derivă de aici. Totodată, prin efectul său antiinflamator, fructul combate cu succes guta, reprezentând o alternativă naturală la numeroase medicamente. Nu în ultimul rând, camu-camu este un redutabil detoxifiant al ficatului, îmbunătățind rapid și vizibil funcțiile acestui organ important.

Din cauza conținutului mare de vitamina C, camu-camu nu poate fi consumat întreg și proaspăt, întrucât este foarte moale. Se găsește sub formă de capsule sau de pulbere și poate fi amestecat în smoothie-uri sau în diverse deserturi reci