Main menu

header

696 10 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Plantă medicinală recunoscută pentru proprietățile sale, turta se remarcă printr-o puternică acțiune antiinfecțioasă, dar nu numai.

Stopează proliferarea stafilococilor

Potrivit literaturii de specialitate, remediile din această plantă au acţiune antiinfecţioasă puternică, fiind de ajutor în blocarea proliferării microbilor și a stafilococilor. Pe linia afecțiunilor respiratorii, de pildă, este cunoscut faptul că turta poate fi utilizată împotriva catarului bronșic, a febrei puternice sau a bronșitei. Se poate folosi un macerat, preparat astfel: se pun două lingurițe cu plantă mărunțită în 250 ml apă seara. Se țin până dimineața la temperatura camerei, se filtrează și planta se pune din nou cu apă la fiert, timp de cinci minute. Se acoperă și se lasă să se răcească. Se strecoară apoi peste ceaiul obținut anterior. Se consumă în cursul zilei.

De ajutor în dischinezii biliare

Turta mărește cantitatea de urină eliminată, contribuind la detoxificarea organismului. De asemenea, preparatele pe bază de plantă sunt de folos împotriva dischineziilor biliare. Tratamentul se face la recomandarea specialistului și poate fi sub formă de tinctură de turtă, care se poate prepara și acasă, astfel: 50 g plantă mărunţită se pun în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se astupă bine, se agită zilnic și se strecoară după două săptămâni. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înainte de mese, diluată cu puţină apă. De altfel, planta acționează benefic pe tot palierul gastric, fiind un tonic stomacal de excepție.

Diminuează inflamațiile cutanate

Ca antiinfecțios redutabil și cicatrizant de renume, turta poate fi folosită împotriva afecțiunilor pielii, cum sunt eczemele, herpesul, inflamaţiile cutanate, pecinginea, acneea. Se înmoaie un pansament în tinctură de turtă diluată (o linguriță cu tinctură la 50 ml apă) și se tamponează de mai multe ori pe zi locurile afectate. De asemenea, turta poate fi de folos împotriva retenției de apă în organism. Se poate administra pulbere de plantă uscată, măcinată cu râşniţa electrică până se transformă în pulbere, din care se ia un vârf de cuțit, se pune sub limbă, se ţine timp de zece minute, apoi se înghite. Se administrează de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

PONT. Preparatele pe bază de turtă combat cu succes hipocalcemia și hipomagnezia.