Main menu

header

695 9 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Ca alte plante cu același efect (valeriană, muguri de tei, sunătoare, frunze de pelin, chimen, captalan, rozmarin), ghizdeiul este considerat o plantă a calmării sistemului nervos. Este cu atât mai importantă cu cât în lumea contemporană unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea corpului și a minții este anxietatea.

Remediu natural al depresiei

Pentru cei care suferă de depresie și care nu doresc să apeleze la medicație specifică, ce are de cele mai multe ori efecte secundare nedorite, ghizdeiul este o soluție naturistă cu proprietatea de a calma sistemul nervos. Mai mult, potrivit literaturii de specialitate, ghizdeiul este eficient în combaterea angoaselor, a isteriilor, a excitaţiei cerebrale, a stresului, a insomniilor și a agitaţiei nervoase. Aceste efecte se datorează substanţelor active foarte importante pe care le conține planta: pectină, acid cianhidric, alcaloizi, cumarină. Ca urmare, preparatele din ghizdei au efecte antispastice, sedative, imunostimulatoare.

Induce un somn odihnitor

Prin efectele sale calmante, ghizdeiul reglează activitatea inimii şi normalizează pulsul, fiind de mare de ajutor în cazurile de nevroză cardiacă sau tahicardie. Tinctura de ghizdei este un preparat foarte apreciat şi se realizează astfel: se pun 15 linguri cu flori uscate, mărunţite, de plantă într-un borcan de sticlă, se adaugă 400 ml alcool de 50 de grade, se amestecă bine şi se închide ermetic. Se ţine la macerat zece zile. Apoi se deschide borcanul, se filtrează, iar soluţia obţinută se păstrează în sticluţe mici, de culoare închisă. Tratamentul se face timp de două luni - se ia câte o linguriţă cu tinctură, de trei ori pe zi. Nu în ultimul rând, planta este de mare ajutor în inducerea unui somn uşor și odihnitor, leac de când e lumea pentru trup și minte.

Ghizdeiul are efect împotriva afecţiunilor pe fond nervos ale sistemului digestiv