Main menu

header

694 7 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Plantă medicinală cu certe proprietăți terapeutice, cohoșul negru vine din timpuri imemoriale să ofere sănătății omului o serie de beneficii de primă importanță.

Util în suferinţele postnatale

Cohoșul negru, plantă care a lăsat loc în ultimele decenii medicamentelor de sinteză, dar care revine în actualitate grație unor studii de ultimă oră, are în compoziție vitamina A, acid pantotenic, precum și substanțe care în corp se pot transforma în hormoni estrogeni. Potrivit literaturii de specialitate, cohoșul negru, administrat la recomandarea și sub supraveghearea specialistului, cu respectarea strictă a dozelor prescrise, are acțiune naturală de antibiotic, tranchilizant, laxativ. În aceste condiții, este deseori folosit ca adjuvant într-o serie de dureri diverse, cum sunt cele provocate de menstruații, suferințe postnatale, migrene. Prescris în mod curent de mai bine de cinci decenii în multe state europene, cu precădere în Germania, cohoșul negru a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a combate răcelile, prin stimularea circulației sangvine.

Contribuie la asimilarea estrogenului şi la reglarea endocrină

Rădăcina de cohoș negru a început să fie folosită pe scară largă pentru tratarea problemelor femeiești generate de menopauză din anii ’50 ai secolului trecut. De atunci, studii regulate i-au confirmat proprietățile în combaterea unora dintre cele mai supărătoare simptome asociate cu aceste transformări pe care le suportă organismul femeilor de la o anumită vârstă. Astfel, cercetările efectuate în SUA au arătat că produsele din această plantă contribuie la asimilarea estrogenului și la reglarea endocrină, cu rezultate foarte bune în special în cazul femeilor care sunt în premenopauză, diminuând bufeurile, transpirațiile nocturne și alte fenomene similare. Un tratament eficient s-a dovedit a fi cel cu tinctură de plantă, preparată astfel: se umple o sticlă pe trei sferturi cu pulbere de cohoș negru. Se adaugă alcool alimentar de 50 de grade, se lasă la macerat opt zile, după care se filtrează și se păstrează în sticluțe. Se poate administra, la indicația specialistului, o linguriță cu tinctură diluată în 100 ml apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Cura va fi de trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.

Întărește sistemul imunitar

Cohoșul negru s-a dovedit a conține o serie de compuși chimici care pot sta la baza unor tratamente pentru întărirea sistemului imunitar, planta susținând capacitatea naturală a corpului de a lupta cu agresiunea bolilor. Alți compuși conținuți de cohoșul negru acționează benefic asupra creierului și a nervilor, având efecte similare serotoninei și contribuind la buna funcționare a lanțului prin care sunt transmise semnalele dinspre creier spre celelalte părți ale corpului, punctează webmd.com. De asemenea, cohoșul negru poate ameliora suferințele cauzate de osteoartrită și de artrită reumatoidă, în special pe segmentul calmării durerilor. Planta se poate administra sub formă de ceai, o linguriță cu cohoș negru la o cană cu apă fierbinte, sau de supliment, o capsulă pe zi, la indicația specialistului.

În cantități mari, planta poate provoca tulburări ale sistemului nervos sau probleme cardiace. De aceea, produsele din farmacii pe bază de cohoș negru sunt cele mai recomandate, administrându-se conform indicațiilor