Main menu

header

693 9 2de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Denumită în trecut și spaima moliilor, pentru că alungă neplăcutele insecte, lavanda este recunoscută pentru uleiurile sale volatile, mai puternice decât antibioticele în combaterea infecțiilor de tot felul și mai eficiente decât medicamentele de sinteză în reglarea activității nervoase. Întrucât planta a ajuns să fie considerată unul dintre medicamentele viitorului, este anotimpul când toată lumea își face provizii!

Mărește secreția de bilă

Specialiștii în fitoterapie afirmă că lavanda este una dintre cele mai bune prietene ale persoanelor suferinde de dischinezie biliară și celor care au frecvent crize biliare, însoțite de dureri de cap. Grație principiilor sale active amare, lavanda reușește să calmeze durerile abdominale, să activeze digestia și să mărească secreția de bilă. Se recomandă pulbere de plantă, o linguriță de patru ori pe zi. În cazurile ușoare de depresie, se administrează o linguriță cu tinctură de lavandă, care se dizolvă într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi. Tratamentul durează trei luni. Modul de preparare a tincturii de lavandă este următorul: se macină cu râșnița părțile aeriene uscate, iar cu pulberea obținută se umple un sfert de borcan, apoi se completează cu alcool. Se închide ermetic și se lasă la macerat două săptămâni, agitând din când în când. Ulterior, se filtrează și se depozitează în sticle închise la culoare. În cazurile grave de anxietate și depresie, este util uleiul volatil de lavadă. Se administrează două picături amestecate cu puțină miere, pe stomacul gol, de trei ori pe zi. Se va observa cum pacientului i se reduce sensibilitatea psihică și îi dispar fricile. De asemenea, lavanda este un excepțional adjuvant în ischemia cardiacă apărută pe fond de stres. În acest caz, se ia o linguriță cu tinctură diluată într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Băile, somnifere naturale ideale

Împotriva viermilor intestinali, amestecați în proporții egale tinctură de lavandă, tinctură de pelin și tinctură de cimbru. Din această combinație, administrați o linguriță diluată în apă, de patru ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează două săptămâni. Când durerile de cap sau migrenele nu vă dau pace, apelați la ajutorul lavandei, consumând două picături de ulei volatil, amestecat cu puțină miere. Tratamentul acționează rapid. Tot planta este unul dintre cele mai bune somnifere naturale. În acest sens, se fac băi cu lavandă înainte de culcare. Două mâini cu lavandă se lasă la macerat în doi litri de apă, de dimineaţa până seara, apoi se filtrează. Planta rămasă se opăreşte încă odată cu alți doi litri de apă, se acoperă, se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se combină cele două extracte, preparatul obţinut fiind adăugat în apa caldă din cadă. Pentru efect maxim, puneți sub pernă un săculeț cu lavandă. De asemenea, consumați de trei ori pe zi o linguriță cu tinctură de lavandă. Împotriva tusei convulsive se recomandă cinci-șase picături de ulei de lavandă pe zi. Copiilor nu li se vor administra mai mult de două picături pe zi. Atenție! Femeile însărcinate și persoanele suferinde de diabet nu vor folosi produse pe bază de lavandă. De asemenea, tratamentul cu lavandă poate determina reacții alergice persoanelor cu pielea deosebit de sensibilă. În cazul folosirii uleiului de lavandă pot apărea vărsături și dureri de cap.

Masajul scalpului cu ulei esențial de levănțică reduce căderea părului, are efect regenerator și îndepărtează mătreața