Main menu

header

691 6 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Apreciată în trecut, dar mai puțin căutată acum, mămăliga românească este pe drept cuvânt un aliment-medicament, întrucât reușește în mod incredibil să trateze o mare varietate de boli, motiv pentru care specialiștii afirmă că nu ar trebui să lipsească atât din alimentația bolnavilor, cât și a oamenilor care vor să aibă o sănătate de fier.

Ameliorează anexita

Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar o perioadă au fost considerate hrana sărăcilor. Studiile recente au scos în evidență faptul că media de viață a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert a fost mult mai mare decât a altor comunități învecinate, cărora le-a lipsit din dietă acest aliment. Mai mult, nutriționiștii afirmă că cine optează pentru mălaiul natural, nu pentru cel grișat, va avea o viață lungă și lipsită de probleme de sănătate. Motivul? Mălaiul este recomandat în nu mai puțin de 70 de afecțiuni, reușind să aibă o acțiune calmantă și sedativă în gastrita hiperacidă și ulcer, ajută la detoxifierea ficatului, crește imunitatea, reglează nivelul colesterolului din sânge, combate obezitatea, reduce stresul, ameliorează anexita și incontinenţa urinară.

Revitalizează funcţiile sexuale ale femeilor

691 6 2În plus, cercetători renumiți din domeniul endocrinologiei afirmă că mămăliga scade cu mai mult de 60% riscul apariției de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene, este de mare folos diabeticilor, pentru că reglează concentrația de glucoză din sânge, scade riscul de ateroscleroză și, un lucru mai puțin cunoscut, revitalizează funcțiile sexuale, în special feminine. În curele de slăbire, mămăliga se recomandă a fi consumată alături de iaurt și de brânză slabă. Astfel, veți putea beneficia de vitaminele din complexul B, potasiu și calciu pe care le conține. Recent, s-a descoperit că în micuțele boabe de porumb se ascund substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, care se absorb în intestine cu mare ușurință, suferind transformări chimice doar în proporție de 22-28%. Odată ce vor ajunge în sânge, aceștia se transformă în hidroxiacizi care purifică sângele de substanțele toxice. În acest fel, spun specialiștii, ficatul este ușurat și este redus considerabil riscul de instalare a insuficienței sau a cirozelor hepatice. De altfel, e dovedit științific că incidența bolilor hepatice este diminuată la adulții care consumă zilnic terci de mălai, iar copiii au o dezvoltare mai bună.

Rezultate incredibile în pneumonie

691 6 3Pentru a scăpa de durerea în gât și de răceală, mămăliga se află la loc de cinste printre vechile leacuri. Pe o tablă încinsă se pun două linguri cu mălai, bolnavul urmând să inspire fumul produs. În plus, înainte de culcare se consumă un terci (mămăligă subțire), în care se pune o bucățică de unt. Unul dintre cele mai cunoscute adjuvante cu eficiență incredibilă în pneumonie este tot mămăliga. Se face o mămăligă, se lasă să se răcească atât cât suportă pielea, apoi se întinde pe zona pieptului, pe torace, într-un strat de două degete. Se păstrează un sfert de oră, apoi se înlătură, iar pielea se șterge ușor cu puțin spirt camforat. Cataplasma cu mămăligă caldă e recomandată și în bronșite, în gripă și în tuse cronicizată. Aceeași aplicație se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale și a nefritelor, iar pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite și cistite. Întrucât mărește secreția de bilă și facilitează evacuarea sa, mămăliga este de ajutor în dischinezie biliară, dispepsie și colecistită.

Calmează gastrita și ulcerul

Tot mămăliga este cea care și-a câștigat popularitatea de remediu vindecător în cazul urciorului și a lipomului. În cazul urciorului, se pune mămăligă caldă pe pleoape și se schimbă cât se poate de des. Pentru lipom, pe locul cu probleme, se pune mămăliga mai tare, în strat de trei-patru centimetri, având grijă ca partea care vine în contact cu pielea să fie presărată cu tămâie pisată foarte fin. Se aplică cât de fierbinte suportați, apoi se acoperă cu un fular de lână. Tratamentul se face în fiecare seară, păstrând mămăliga până se răcește. Dacă suferiți de obezitate, găsiți în mămăligă un prieten de nădejde. De asemenea, gastrita și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă în loc de pâine, mălaiul având și acțiune de calmare a durerilor. Nu în ultimul rând, studiile arată că un consum frecvent de mămăligă ține departe menstruațiile dificile cu sângerări abundente, anexita și metroanexita. Mămăliga acționează foarte bine și împotriva constipației, ajută la îndepărtarea somnolenței, la energizarea organismului și la depășirea mai ușoară a perioadelor de suprasolicitare fizică sau mentală.

Elimină pietrele de la bilă

Din ce în ce mai multe persoane acuză dureri în partea dreaptă sau au o digestie greoaie care le provoacă balonare. Cauza principală a acestor neplăceri poate fi reprezentată de aşa-numitele „pietre” în vezica biliară. Pentru eliminarea acestora, aplicați dimineața, la două ore după ce ați luat micul dejun, în zona bilei, un prosop înmuiat în ceai fierbinte de muşeţel. Schimbați această compresă de trei-patru ori, la intervale de 15 minute. La ora 12:00 se consumă o farfurie de griș cu lapte cât mai fierbinte. Peste 20 de minute, se pune o mămăligă fierbinte mare, învelită într-un prosop moale, în zona ficatului. Un sfert de oră mai târziu, administrați 100 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui şi imediat sucul de la o lămâie. Noaptea se vor elimina pietrele. Pentru tratarea reumatismului, se învelește locul afectat cu frunze de varză, iar deasupra se pune mămăligă cât de fierbinte suportă pielea. Se obține astfel un efect antiinflamator articular foarte puternic, prin acțiunea termică a mămăligii și prin intensificarea circulației, care va prelua mult mai bine principiile active din frunzele de varză.

Copiii care tușesc trebuie să consume terci de mălai cât mai fierbinte cu ulei și miere

Modul corect de preparare

Pentru persoanele care nu știu să facă mămăligă, rețeta este următoarea: se pune un ceaun pe foc, umplut cu apă pe jumătate și o linguriță cu sare, doar dacă o folosiți pentru consum. Când apa începe să clocotească, se adaugă mălaiul cernut. Se amestecă tot timpul cu o lingură de lemn, pentru a evita formarea cocoloașelor. Se lasă să fiarbă la foc mediu. Vă dați seama când este fiartă în momentul în care va începe să se desprindă de lingura de lemn. Se răstoarnă pe un fund de lemn sau pe o farfurie întinsă.