Main menu

header

690 7 2de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Originar din Europa, aninul negru este recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, în acest scop fiind folosite atât frunzele şi mugurii, cât şi scoarţa, utilizată de sute de ani pentru virtuţile sale astringente, antiseptice, dezinfectante, tonice, hemostatice şi antipiretice.

Utilizată ca ingredient  în pasta de dinţi, pentru întărirea gingiilor

Contra reumatismului, se pun pe pat bucăţele de scoarţă de anin, bolnavul urmând să doarmă pe acestea. Pentru efect maxim, se schimbă odată la două săptămâni. Împotriva transpiraţiei picioarelor, se recomandă băile cu scoarţă de anin negru. De asemenea, pulberea de coajă măcinată pusă pe rănile sângerânde ajută la vindecarea rapidă a acestora. Decoctul din scoarţă este benefic în febră, diaree, enterite şi dureri puternice de gât. Pentru prepararea acestuia se pun la fiert 250 ml apă împreună cu o linguriţă cu scoarţă de anin negru. Ulterior, se lasă la infuzat timp de cinci minute şi se strecoară. Scoarţa de anin măcinată este folosită ca ingredient în pasta de dinţi, ameliorând durerile de dinţi. Pentru întărirea gingiilor, două linguri cu frunze de anin uscate se fierb timp de cinci minute în 250 ml apă. Preparatul este foarte bun şi pentru spălături vaginale, în caz de leucoree.

Luptă cu scabia

Din vechime, amestecul rezultat din scoarţă de anin şi oţet puse la fiert este un remediu pentru bolile de piele, scabie şi păduchi. Persoanele care au nevoie să elimine substanţele toxice din organism trebuie să mestece scoarţă proaspătă, care este un cunoscut vomitiv natural. La rândul lor, compresele cu frunze de anin sunt utile pentru ameliorarea durerilor reumatismale, tratarea abceselor, reducerea durerilor de sân în cazul femeilor care alăptează. Pentru scăderea febrei, o lingură cu pulbere de scoarţă de anin negru se pune la fiert cu o cană cu apă. Se lasă să dea în clocot cinci minute, apoi se acoperă. Amestecul se consumă fracţionat, în două reprize. Pentru durerile de stomac, o linguriţă cu muguri de anin negru se opăresc cu 250 ml apă, apoi preparatul se lasă acoperit timp de un sfert de oră. Ulterior se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se consumă. Pentru eficienţă maximă, sunt necesare două căni pe zi.

Excelent pentru sechelele după hemoragii

Terapeuţii europeni susţin că gemoderivatul din anin negru este eficient în tratamentul a 50 de boli, de la afecţiunile gastrice cu hemoragii şi până la cele dermatologice. În plus, acest tonic amar acţionează ca un extraordinar protector al circulaţiei cerebrale. O cură de patru-cinci luni cu extract de anin negru îmbunătăţeşte memoria, stimulează circulaţia sângelui, vindecând chiar sechelele după hemoragii. De asemenea, acest extract este apreciat ca fiind unul dintre cele mai eficiente leacuri care se pot administra în cazul bolii Parkinson. Cele mai recente studii au arătat faptul că extractele din seminţe de anin sunt eficiente în lupta cu opt bacterii patogene, incluzând Escherichia coli şi Staphylococcus aureus.

Infuzia de anin negru poate fi folosită pentru spălături vaginale, în caz de leucoree