Main menu

header

689 6 1de Carmen Ciripoiu şi Victoria Dumitru

Majoritatea persoanelor au suferit, măcar o dată în viață, de urticarie. La prima vedere, erupțiile mici, roșii, care dau mâncărimi insuportabile, par a fi o problemă minoră, însă lucrurile nu sunt nici pe departe a fi atât de simple.

Vinovat de apariția bolii este sistemul imunitar scăzut

Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că în majoritatea cazurilor, urticaria e produsă de o dereglare a sistemului imunitar, provocată atât de simple infecții, cât și de boli autoimune. Urticaria e produsă de histamina care se regăsește în anumite celule din organism. Aceasta, fie este eliberată în exces, fie nu este distrusă după ce și-a îndeplinit funcția în organism, și atunci se acumulează având ca rezultat declanșarea unor reacții imune. Urticaria poate fi declanșată de infecții bacteriene, virale, parazitare, fungice (infecții urinare, respiratorii, infecția cu Helicobacter pylori, parazitoze digestive). Între bolile autoimune în care urticaria apare ca simptom primar se numără tiroidita cronică autoimună, vasculita, poliartrita reumatoidă, lupusul, sindromul Sjogren, dermatomiozita, sclerodermia. Potrivit oamenilor de știință, mai există și urticaria idiopatică, în care nu se reușește identificarea etiologiei, indiferent de investigațiile la care este supus pacientul. În ceea ce privește simptomatologia, apar pete roșii și umflate la suprafața pielii, de diferite dimensiuni. Acestea pot fi izolate, doar la extremități, torace, abdomen, sau întinse pe tot corpul. Leziunile sunt însoțite de mâncărimi insuportabile.

Ungeți pielea cu decoct de ghimbir

689 6 2Potrivit medicinii tradiționale chineze, un remediu excepțional în urticarie este decoctul de ghimbir. 60 g zahăr brun și 30 g ghimbir proaspăt ras se pun la fiert pentru câteva minute în 50 ml oțet. Soluția se diluează cu puțină apă caldă și se unge pielea de câteva ori pe zi. Oțetul de mere amestecat cu puțină apă și aplicat pe zonele cu probleme ușurează suferința. Util este și bicarbonatul de sodiu, care se dizolvă în apă, până se obține o pastă moale. Aceasta se aplică pe zonele cu probleme pentru a calma mâncărimile. Urzica are reputația de a ajuta în vindecarea urticariei. Se consumă salată de urzici proaspete și se bea ceai de urzică, preparat dintr-o linguriță cu plantă uscată la 250 ml apă. Se administrează trei-cinci ceaiuri pe zi. Uleiul de pește este recomandat în urticarie, deoarece acizii grași conținuți au proprietăți antiinflamatoare. Administrați o capsulă cu ulei de pește de 1000 mg, de trei ori pe zi. De asemenea, consumați pește gras (somon, ton, macrou) de două-trei ori pe săptămână. Până când urticaria începe să se atenueze, consumați 1000 mg vitamina C pe zi.

Tinctura de brusture, calmant natural

689 6 3Preparați un amestec în părți egale din 50 g brustur, iarbă-mare și soc. Adăugați un litru de apă, fierbeți cinci minute, apoi lăsați zece minute la infuzat. Cu acest preparat, călduț, faceți spălături ale zonelor afectate, de două ori pe zi. Un excelent calmant natural folosit din vechime de medicina populară este infuzia de brusture. Modul de preparare este următorul: 15 g pulbere de rădăcină de brusture se pun la fiert în 300 ml apă fierbinte, apoi se lasă la infuzat o jumătate de oră. Licoarea obținută se consumă, treptat, pe parcursul unei zile. De ajutor este și tinctura de brusture, obținută astfel: într-un vas care se închide ermetic se pun 20 de linguri cu pulbere de rădăcină de brusture și două căni cu alcool de 40 de grade. Se închide și se lasă la macerat două săptămâni, apoi amestecul se strecoară. Se administrează zece picături de trei ori pe zi. Tratamentul durează trei săptămâni. Pentru efect maxim, se șterg zonele afectate cu decoct concentrat de brusture (două lingurițe cu rădăcină de plantă la o cană cu apă clocotită).

Aplicați comprese cu stânjenel galben

Un puternic efect antialergic dovedit îl are trei-frați-pătați, care ameliorează neplăcutele simptome ale urticariei, atât ziua, cât și în timpul nopții. Preparați o infuzie dintr-o linguriță cu plantă şi 200 ml apă clocotită, apoi lăsați la infuzat zece minute. Ulterior, strecurați infuzia și consumați trei căni până la dispariția simptomelor. În cazuri grave, preparați o infuzie concentrată folosind patru linguri cu plantă la o cană cu apă, filtrați și consumați o lingură la trei ore. Benefică în urticarie este și tinctura de trei-frați-pătați. 20 g plantă se pun la macerat în 100 ml alcool timp de două săptămâni. Se administrează 15 picături de trei ori pe zi până ce senzația de mâncărime dispare. Pentru a calma mâncărimea, aplicați cataplasme pe piele. O altă plantă utilă celor care se confruntă cu urticaria este stânjenelul galben. Două linguri cu pulbere de rădăcină de plantă se fierb zece minute în 300 ml apă, se lasă la răcit și se filtrează. Cu acest preparat se pun comprese. Și cele cu decoct de răchitan au efect calmant. Licoarea se prepară din două linguri cu plantă mărunțită la 300 ml apă. Se fierbe 15 minute, apoi se strecoară.

Consumați decoct de iarbă mare

689 6 4Pentru a scăpa de simptomele supărătoare ale urticariei, bunicii apelau şi la infuziile din mai multe plante, care au efect analgezic şi depurativ. Amestecați 50 g trei-fraţi-pătaţi cu 10 g flori de coada-şoricelului, 5 g flori de levănţică, 20 g talpa gâştii şi 15 g rădăcină de brusture. O lingură cu amestec se pune la infuzat în 300 ml apă clocotită, se lasă zece minute, se strecoară și se consumă două căni pe zi. Cura durează o lună. Sânzienele albe sunt de mare ajutor celor suferinzi de urticarie. Se prepară un decoct din șapte linguri cu plantă uscată și mărunțită la un litru de apă. Preparatul se fierbe 20 de minute la foc mic, se filtrează și se pun comprese pe zonele roșii. O altă soluţie este decoctul de iarbă mare, obținut din trei linguri cu rădăcină de plantă la o cană cu apă fierbinte. După ce s-a răcit, consumați patru linguri pe zi. Pentru a întări sistemul imunitar și a preveni manifestările alergice, dar și pentru detoxifiere și asigurarea de minerale, vitamine și enzime, luați de două ori pe zi spirulină. Cura durează trei luni.

În orele permise, se expun la soare zonele atinse de urticarie

Meditaţia relaxează

Pentru a calma urticaria, specialiștii recomandă să reduceți cât mai mult stresul, folosind meditația, yoga sau exerciții de relaxare. Puteți consuma și ceaiuri din plante sedative, cum ar fi ceaiul de mușețel sau cel de valeriană, preparat dintr-o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă. Preparatul se fierbe zece minute, se filtrează și se consumă. Persoanele cu urticarie trebuie să țină și un regim alimentar. Sunt permise carnea de pui, porc, vită slabă și fiartă, laptele, iaurtul, brânza de vaci, legume proaspete fierte, mere, prune, struguri, lămâi, compoturi, prăjituri făcute în casă fără praf de copt. Nu se vor consuma dulciuri din comerț, maioneză, zmeură, căpșuni, ciocolată, brânzeturi fermentate, margarină, mezeluri de orice tip, organe, pește oceanic sau conservat, fructe de mare.