Main menu

header

687 8 1de Carmen Ciripoiu şi Raluca Ogaru

La prima vedere, tensiunea mică nu pare să creeze mari probleme. În perioada verii însă, când căldura devine uneori greu de suportat, situația se schimbă, iar simptomele bolii sunt greu de ţinut în frâu. Cum potolim hipotensiunea, apelând la ajutorul tratamentelor naturale, aflați din interviul cu doctor Virgil Hudici (foto), medic primar medicină de familie la clinica Telemedica și medic specialist medicină sportivă la clubul de fotbal Rapid București, competență apifitoterapie și acupunctură.

 „Pentru a menține fluiditatea sângelui, beţi un amestec de morcov, sfeclă, cartof”

687 8 2- Dacă despre hipertensiune s-au scris pagini întregi, hipotensiunea pare că a fost lăsată într-un con de umbră. Cum apare această problemă de sănătate și la ce poate duce dacă nu este tratată la timp?

- Hipotensiunea arterială este termenul medical ce desemnează o valoare scăzută a tensiunii arteriale mai puțin de 90 cu 60, tensiunea normală fiind situată, de obicei, în jurul valorii de 120 cu 80. Hipotensiunea cronică nu e niciodată gravă, problemele apărând când aceasta scade brusc. Sunt mai multe cauze ale apariției hipotensiunii printre care sarcina, afecțiunile din sfera hormonală, medicamentele, fie supradoză, fie nitrații, respectiv antiparkinsoniene, anxiolitice. Foarte des întâlnită este hipotensiunea posturală, care apare în mod natural în cazul deshidratării și pierderilor de electroliți (vomă, diaree, pierderi sangvine din timpul menstruației). La persoanele vârstnice în special, datorită ridicării bruște din strarea de clinostatism în ortostatism, apare hipotensiunea posturală. Simptomele hipotensiunii includ amețeala, tulburările de echilibru, disconfort la nivelul capului sau gâtului, tegumente reci și umede, cefalee, leșin. Un alt tip de hipotensiune este cea postprandială care se declanșează după un prânz bogat, din cauza concentrării fluxului sangvin în tubul digestiv. Atunci se recomandă să mâncați puțin, de mai multe ori pe zi. Foarte importantă este recunoașterea hipotensiunii în cazul stadiului de șoc compensat și decompensat. Tensiunea mai mică de 8 cu 6 reprezintă un șoc manifest, iar pacientul are nevoie de consult medical rapid.

- Poate ajuta natura la înlăturarea acestor simptome neplăcute?

- Sigur că da, iar una dintre plantele de ajutor sunt gălbenele, al căror rol este să regleze tensiunea. Se folosește tinctură de gălbenele, obținută astfel: preparați un macerat din două lingurițe cu flori tocate (fără părțile verzi) în 100 ml țuică de 40 de grade. Se lasă la întuneric 18-21 de zile. Se administrează 25 de picături, de trei ori pe zi, după masă. Este utilă și o cură cu hrean ras cu miere, din care se consumă o linguriță dimineața, pe nemâncate. Tratamentul durează o lună și se reia la nevoie. De ajutor este și masajul tâmplelor cu ulei de mentă. O criză de hipotensiune cedează dacă se fac dușuri cu apă rece. Totodată, este benefică infuzia de rozmarin (o linguriță la 200 ml apă), care se administrează împărțită în trei reprize, sau tinctura de rozmarin (20-40 de picături pe zi). Țineți sub limbă 10-20 mg lăptișor de matcă, de trei ori pe zi. Tratamentul durează 10-20 de zile. Urzicile sunt bogate în vitamine, având proprietăți de reglare a tensiunii arteriale. Primăvara, se pot consuma proaspete, iar în restul anului, sub formă de extract lichid. Pentru a menține fluiditatea sângelui, consumați un amestec de morcov, sfeclă, cartof. Administrați 15 picături de două ori pe zi de tinctură de propolis și un vârf de cuțit/zi cu pulbere de ardei iute. De asemenea, puteți consuma de trei ori pe zi o linguriță cu rădăcină proaspătă de ghimbir cu 100 ml apă sau ceai. Nu în ultimul rând, beți de trei ori pe zi 50 ml suc de orz verde sau de două ori pe zi 200 ml suc de păpădie.

„Faceți exerciții fizice înainte de a vă ridica din pat”

- Există și o dietă anume de care trebuie să țină cont suferinzii de hipotensiune?

- Alimentația trebuie să fie echilibrată și cât se poate de naturală. Suferinzii pot consuma dimineață o ceșcuţă cu cafea, ceai negru sau ceai verde. Se va adăuga în dietă ghimbir, orz, varză, morcov, ceapă, moare de varză, ananas, polen, păpădie. Sfecla este unul dintre cele mai bune remedii naturale în cazul hipotensivilor. În aceste condiții, se recomandă să beți suc de sfeclă de două ori pe zi. De ajutor este și consumul de dude, sub formă de compot sau de dulceață. Evitați alcoolul, întrucât acesta deshidratează intens organismul și contribuie la instalarea hipotensiunii. Persoanele hipotensive ar fi bine să facă o cură de cinci-zece zile cu fructe și zarzavaturi. Excepțional este grâul încolțit, din care se consumă patru linguri pe zi. Beți 100 ml suc de lămâie, de două ori pe zi.

- Cât de importantă este mișcarea pentru cei care suferă de hipotensiune?

- Exercițiile fizice, mișcarea în general, sunt un remediu foarte important pentru reglarea tensiunii. Întrucât la hipotensivi circulația sangvină are nevoie de mai mult timp ca să revină la valorile normale după somn, este bine ca înainte de a vă ridica din pat să faceți câteva exerciții în poziția culcat pe spate. Începeți prin a ridica picioarele în poziție verticală și păstrați câteva secunde, apoi lăsați picioarele ușor în jos. Repetați de patru-cinci ori. Un al doilea exercițiu constă în a sta cu picioarele ridicate și îndoite din genunchi, ca și cum ați merge pe bicicletă, timp de 30 de secunde. De asemenea, e bine să îndoiți picioarele, să le aduceți cât mai aproape de piept, apoi să le cuprindeți cu brațele.

„Purtați ciorapi de compresie, pentru că împiedică fluxul sangvin să se acumuleze la acest nivel, diminuând astfel simptomele presiunii arteriale scăzute”

„Sucul de orz verde creşte tensiunea“

687 8 3- Ce măsuri recomandați pentru reducerea hipotensiunii?

- Consumați apă suficientă sau apă minerală, care conține săruri ce cresc tensiunea. Ridicați-vă lent din pat sau de pe scaun. De asemenea, nu stați foarte mult picior peste picior, întrucât sângele poate stagna în membrele inferioare, lucru care duce la hipotensiune. Evitați ridicarea obiectelor grele și contracțiile puternice atunci când mergeți la toaletă. Mâncați mai puțin și mai des și încercați să vă odihniți după masă. Evitați consumul de medicamente hipotensoare după ce ați mâncat. Adoptați, totodată, o dietă în care să folosiți mai multă sare. De asemenea, consumați cât mai multe lichide. Un păhărel cu vin roșu, în fiecare dimineață, ajută la creșterea tensiunii arteriale scăzute. Sucul de orz verde este un bun prieten al hipotensivilor, care trebuie să bea zilnic trei pahare. Tratamentul durează o lună. Hipotensiunea arterială prezintă risc de evenimente ischemice precum boli coro- nariene, cerebrovasculare și traumatisme prin cădere. Faceți exerciții fizice în fiecare zi și respectați regula celor opt: opt ore de somn, opt ore de muncă și opt ore de relaxare. Hipotensiunea poate acompania boli cardiovasculare cum ar fi miocarditele, infarctul miocardic, insuficiență tiroidiană, unele boli neurologice, cum sunt bolile neuromusculare, boli infecțioase.