Main menu

header

686 6 1de Luana Mare şi Adrian Barna

Proaspete sau uscate, gătite sau crude, seminţele de urzică au efecte de vindecare ce le depăşesc pe cele ale plantei. Ele conţin forţe vitale mai importante şi aduc numeroase beneficii sănătăţii sistemului circulator, endocrin, digestiv, dar şi tractului urinar şi nu numai. Efectele benefice ale seminţelor au fost observate încă din vechime şi pot fi utilizate cu succes atât de adulţi, cât şi de copii şi bătrâni.

Sunt mult mai eficiente decât planta

Bogate în minerale precum potasiu, fier, calciu, dar şi în carotenoizi şi clorofilă, seminţele de urzică reprezintă un excelent mineralizant. Au conţinut ridicat de vitamine importante cum ar fi vitaminele A, C, cele din grupul B, iar spre deosebire de restul plantei, seminţele sunt bogate şi în vitamina E, dar şi în fitohormoni asemănători estrogenului. Sunt o bogată sursă de proteine vegetale oferind un aport important de energie. Toate acestea fac din seminţele de urzică să fie un excelent ajutor în mineralizarea organismului, reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar şi în regenerarea sângelui. Consumul seminţelor de urzică calmează alergiile, drenează apa din organism în caz de retenţie, întăreşte sistemul imunitar, ajută la vindecarea problemelor vezicii urinare şi a rinichilor. Seminţele au şi un puternic efect de întărire a memoriei, fiind utilizate cu succes de persoanele de vârsta a doua, sunt şi un bun adaptogen; ajută în caz de stres, întăresc suprarenalele. În popor se spune că urzica subţiază sângele, iar studiile arată că seminţele conţin substanţe cu efect anticoagulant care reglează fluiditatea sângelui. Au acţiune depurativă şi diuretică puternică şi contribuie la eliminarea sub-stanţelor toxice din organism. De asemenea stimulează funcţiile corpului, fiind extrem de eficiente în caz de oboseală, de anemie, de epuizare nervoasă, de impotenţă, dar şi foarte benefice în curele de slăbire. Curăţă vasele de sânge, sunt utile în detoxifierea ficatului şi în scăderea nivelului de colesterol. Sunt recomandate femeilor pentru reglarea ciclului menstrual, dar şi pentru ameliorarea neplăcerilor menopauzei.

Se recoltează când sunt încă verzi

Se recoltează de obicei toamna, când firele cu seminţe atârnă destul de greu pe tulpină, gata să fie culese. Seminţele sunt grase, pufoase, de culoare verde intens. Nu se recoltează atunci când mai sunt flori pe plantă şi nici atunci când seminţele sunt de culoare maro. Pentru recoltare sunt necesare mănuşi. Fie pot fi tăiate vârfurile cu seminţe ale plantelor şi se pun la uscat legate deasupra unei foiţe de hârtie pe care vor mai cădea seminţe, fie se adună seminţele cu mâna de pe tijă şi apoi se întind într-un strat subţire la uscat. După uscare, procedeu ce poate dura câteva zile, seminţele trebuie trecute printr-o sită pentru a îndepărta frunzele sau impurităţile. Dacă au fost puse la uscat cu tije, seminţele se vor desprinde singure cu uşurinţă. Se va obţine o grămăjoară de seminţe de urzică verde, ce trebuie puse într-un borcan închis ermetic şi păstrat într-un loc întunecos şi rece. Ele pot fi păstrate în asemenea condiţii şi câţiva ani.

Consumate cu miere, duc la dezvoltarea armonioasă a copiilor

Ele pot fi consumate ca atare, plecând de la un vârf de linguriţă până la o linguriţă cu seminţe o dată, mestecându-le foarte bine şi reluată doza de mai multe ori pe zi. Se începe cu un consum mic şi apoi se creşte doza la o linguriţă o dată. Un consum prea mare de seminţe de urzică duce la o senzaţie de suprastimulare sau chiar de insomnie. Unele persoane nu au aceste senzaţii, oricâte seminţe de urzică ar consuma, în timp ce altele le au şi de la un mic vârf de linguriţă. Amestecul de miere cu seminţe de urzică poate fi consumat zilnic, câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol, fiind un remediu natural, puternic mineralizant. Se pot zdrobi seminţele înainte de a fi puse în miere sau pot fi amestecate ca atare. Preparatul este foarte util şi copiilor, ajutând la o dezvoltare armonioasă a lor şi la întărirea sistemului imunitar. Consumate seara, ajută la tratarea enurezisului şi a incontinenţei urinare.

Tinctura este benefică pentru stimularea rinichilor

Pentru stimularea rinichilor şi pentru a creşte capacitatea de adaptare a organismului se poate consuma tinctură de seminţe de urzici. Dozajul începe de la două picături şi poate creşte până la un picurător, în funcţie de efectele observate. Tinctura se prepară în felul următor: se umple un borcan cu vârfuri de urzici cu seminţe şi se adaugă peste acestea alcool de 97 de grade. Se lasă la macerat 15-30 de zile, apoi se strecoară tinctura şi se păstrează în sticluţe închise la culoare şi cu picurător.

Se pot prepara cu iaurturi, supe, aluaturi

Se mai pot folosi în mâncarea gătită, dar efectele ar putea fi mai slabe, mai ales în cazul unor persoane epuizate. Temperatura ridicată, cea utilizată pentru gătit, nu favorizează tratamentul cu seminţe de urzică, acestea pierzându-şi din proprietăţile benefice, de aceea este recomandat consumul seminţelor în stare crudă. Se mai pot amesteca în aluatul de pâine, se pot prăji, se pot presăra pe covrigi înainte de a-i pune la cuptor. Un fel de a le prepara fără a le trece prin procesare termică este de a le pune în sosuri, supe, smothie-uri. Trebuie ştiut că seminţele de urzică nu se pun în apă. În bucătărie se pot consuma atât întregi, cât şi pulbere. Se pun în salate, iaurt, cereale, pesto. Datorită aromelor uşoare de nuci, se recomandă, de asemenea, la cartofii fierţi ca şi condiment. Tot sub formă de pulbere se pot pune şi pe felia de pâine cu unt.

Crude, elimină toxinele din corp

Pentru eliminarea toxinelor se recomandă o cură de opt săptămâni cu una-două linguri pe zi cu seminţe fie crude, fie în amestecuri. Persoanele cu aciditate mărită, care suferă de reumatism, gută, artralgie sau hipertensiune, ar trebui să facă un tratament de mai multe ori pe an. Efectul este extrem de bun asupra metabolismului grăsimilor ajutând la menţinerea unei greutăţi normale. Datorită conţinutului ridicat de fier, a cantităţii bogate de aminoacizi şi a conţinutului ridicat de vitamina C, formarea sângelui este stimulată enorm.

Puse în vin, ameliorează starea de oboseală

686 6 2Se pot consuma şi sub formă de ceai. Zilnic, infuzie cu o linguriţă cu seminţe la o cană cu apă are efect asupra minţii şi întăreşte sistemul imunitar. Se pot amesteca în vin pentru a se ameliora starea de oboseală şi pentru a preveni slăbiciunea de performanţă. Se prepară astfel: un litru de vin alb, 100 g seminţe, miere după gust. Seminţele se mărunţesc fin şi se pun în vin, se lasă apoi la loc întunecat timp de 14-21 de zile, se agită din când în când, apoi, după încheierea perioadei se strecoară şi se pun pe foc până la punctul de fierbere. Se lasă la răcit, apoi se adaugă mierea după gust şi se păstrează la frigider. Poate rezista până la două luni.

Urzica subţiază sângele, iar studiile arată că seminţele conţin substanţe cu efect anticoagulant care reglează fluiditatea sângelui

Bomboanele au efecte terapeutice mineralizante

Din seminţele de urzică se pot face şi bomboane cu aceleaşi beneficii terapeutice specificate mai sus. Sunt necesare: 1,5 lingură cu zahăr brun, 1,5 lingură cu miere, 100 g seminţe de urzică. Seminţele se prăjesc în tigaie fără ulei, în timp ce zahărul şi mierea se amestecă şi se pun la foc timp de trei-cinci minute amestecându-se continuu. Peste zahărul topit se amestecă seminţele prăjite, se amestecă bine, apoi se scoate compoziţia şi se pune pe hârtie de copt formându-se bomboane. Când compoziţia se va răci, bomboanele se vor fi format.

Amestecate în şampon, menţin culoarea naturală a părului

Seminţele de urzică pot fi amestecate în creme şi în şampon. Fitohormonii previn căderea părului, ajută la prevenirea formării mătreţii, regenerează părul cu probleme, stimulează creşterea de fire noi şi menţine culoarea naturală.