Main menu

header

686 7 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Un condiment nelipsit din rețetele delicioase de deserturi, scorțișoara este, potrivit ultimelor cercetări, un aliat redutabil în lupta cu obezitatea.

Influențează metabolismul prin termogeneză

Un studiu recent derulat la Institutul de Științe ale Vieții de la Universitatea Michigan, din SUA, a determinat în ce fel unul dintre cele mai utilizate și mai apreciate condimente, scorțișoara, poate fi cap de listă printre cei care se luptă cu obezitatea, notează sciencedaily.com. Pornind de la constatarea că uleiul esențial de scorțișoară protejează împotriva hiperglicemiei animalele testate în laborator, experții au determinat faptul că un compus din acest condiment are abilitatea de a influența metabolismul în sensul „pornirii” celulelor grase. Mai precis, scorțișoara stă la baza unei așa-numite termogeneze, prin care adipocitele încep să ardă energie. În mod normal, celulele grase stochează energie, procedeu biologic rămas de la strămoșii oamenilor, cărora le era necesar pe perioadele când nu găseau hrană, pentru protejarea organismului. „De-a lungul istoriei, deficitul de energie a fost problema, așa că organismul uman a evoluat spre a opri arderea atunci când nu este nevoie de energie. În ultima vreme, stilul de viață contemporan a transformat un element de evoluție într-o problemă”, explică cercetătorul Jun Wu. În aceste condiții, specialiștii caută metode de a stimula celulele grase să intre în termogeneză și implicit de a readuce în funcțiune procesele biologice ancestrale în condițiile vieții moderne.

Inhibă pofta de mâncare și de dulciuri

Scorţişoara măcinată, sub formă de baton sau ca ulei esenţial, este binecunoscută ca aliat împotriva diabetului. Acest condiment folosit încă din Antichitate echilibrează glicemia, stimulând insulina, şi joacă un rol important în prevenirea acestei maladii devenite epidemie globală. În plus, prin extrapolare, s-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când intervine nevoia de ceva dulce. De altfel, alături de cercetători, numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient ca o persoană să o miroasă pentru a îndepărta nevoia de gustare între mese. De asemenea, puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua pofta de mâncare.