Main menu

header

686 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Bolile dentare și chiar pierderea dinților pun probleme tot mai multor persoane, iar vârsta nu este neapărat motivul. Ce afecțiuni pot apărea în sfera dentară, cum le ținem în frâu și cât de mult ne ajută leacurile naturii, aflați din interviul cu doctor Raluca Grigoroiu (medalion).

„În stomatită, clătiți gura cu apă în care ați dizolvat bicarbonat de sodiu”

- Cele mai frecvente probleme ale cavității bucale întâlnite la nivel mondial atât la copii, cât și la tineri și vârstnici sunt cariile dentare. De ce apar și care sunt remediile cu care ne ajută natura?

- Cariile dentare sunt afecțiuni cronice ale dintelui care apar ca urmare a factorilor microbieni (flora microbiană), flora bucală cu polizaharide, consum exagerat de dulciuri, făinoase și alte produse care conțin zaharuri. Caria apare după erupția dentară, deci se întâlnește și la copii, frecvența fiind influențată de mediul familial. Cariile apar cel mai des la fetițe, din cauza factorilor hormonali, și au o arie mai mare la sate decât la orașe. Efect antihiperestezic, dar și antiseptic și antibacterial are sarea, care poate să reducă inflamațiile, să elimine infecția, oprind astfel dezvoltarea bacteriilor. Se dizolvă o linguriță cu sare într-un pahar cu apă caldă și se clătește bine gura timp de un minut, mai ales în zona dintelui afectat. Tratamentul se repetă până când durerea cedează. O altă alternativă este să amestecați sare cu suc de lămâie până se obține o pastă. Cu aceasta se masează gingiile cu grijă câteva minute, apoi se face gargară cu apă caldă. Pentru a reduce cariile și a opri sângerarea gingiilor, eliminând totodată și respirația urât mirositoare, trebuie să clătiți gura cu ulei de susan sau cu ulei de cocos aproximativ 20 de minute. La final, clătiți gura cu apă caldă amestecată cu sare.

- O altă boală inflamatorie a cavității bucale cu evoluție acută sau cronică, manifestată prin dureri, ulcerații și bășicuțe este stomatita. Care sunt cauzele apariției bolii? Cum o putem ține la distanță folosind remedii naturiste?

- Această afecțiune cauzează multiple neplăceri pacienților, precum roșeață și inflamații ale mucoasei bucale însoțite sau nu de sângerări, mirosuri neplăcute etc. Boala apare atât la persoanele cu dinți normali, cât și la purtătorii de proteză care au o igienă deficitară ce favorizează acumularea de placă și a unor depozite bogate de fungi și Candida albicans. Un remediu excepțional în stomatită este bicarbonatul de sodiu. Se recomandă clătirea gurii de câteva ori pe zi cu un pahar cu apă în care au fost dizolvate două lingurițe cu bicarbonat de sodiu. Utile sunt și clătirile bucale cu ceai de salvie și mușețel (o linguriță din fiecare plantă la o cană cu apă) și gargarismele cu infuzie de tei (două linguri la o cană, la care se adaugă și o linguriță cu bicarbonat de sodiu pentru neutralizare).

„Pentru a grăbi procesul de cicatrizare, se dezinfectează gura cu ulei de cocos”

686 8 2- Ce putem să facem atunci când ne trezim, din senin, cu afte bucale? Ce tratamente fitoterapeutice recomandați?

- Aftele bucale sunt leziuni dureroase ale mucoasei bucale, care apar destul de frecvent la nivelul acesteia, fiind cauzate de deficitul imunitar sau de dereglări hormonale, de viroze, de afecțiuni gastrointestinale, de stres, dar cel mai des sunt consecința unor factori iritativi locali, care acționează asupra mucoasei, de exemplu schimbarea periuţei de dinți, consumul de ciocolată, alune, condimente, erupția dentară etc. Recomand pacienților clătiri bucale cu bicarbonat de sodiu (două lingurițe la o cană cu apă), de trei-cinci ori pe zi, și ceai de salvie sau de mușețel (două-trei lingurițe cu plantă se fierb zece minute în 250-300 ml apă, se lasă la răcit și se strecoară). De ajutor sunt și tamponările locale cu infuzie de salvie și cimbrișor (două lingurițe cu amestec la o cană cu apă) sau infuzie de coada-șoricelului (două lingurițe cu plantă la o cană cu apă). Un remediu valoros este și propolisul. Se pune o linguriță cu tinctură de propolis pe o bucățică de pâine, se mestecă lent, apoi se înghite. Pentru întărirea imunității, recomand vitamine și suplimente alimentare, precum vitamina C, B6, B12, acid folic, zinc, calciu. De asemenea, pacienții pot face clătiri ale gurii cu infuzie din flori și frunze de nalbă mare (două lingurițe la o cană), având efecte emoliente grație conținutului de mucilagii.

- Ce remedii naturale putem folosi după o extracție dentară?

- În cele mai multe cazuri, după o extracție dentară pot apărea infecții postextracționale numite alveolite, care se manifestă prin inflamația osului și infecția acestuia, însoțită de scurgeri purulente prin alveolă și o cicatrizare tardivă. Datorită efectului său antiinflamator, antiseptic și cicatrizant, se recomandă clătiri ale gurii cu ceai de salvie de două-trei ori pe zi. De asemenea, se poate clăti cavitatea bucală cu ceai de mușețel și de gălbenele, obținut dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă să se infuzeze cinci minute, apoi se face gargară. Se poate repeta de mai multe ori pe zi. Pentru a ajuta procesul de cicatrizare, se dezinfectează gura cu ulei de cocos, cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene. Se ia o gură cu ulei și se plimbă în cavitatea bucală timp de câteva minute, apoi se aruncă. Pacientul care a suferit o extracție dentară trebuie să nu consume lactate și băuturi carbogazoase, pentru că este împiedicată formarea cheagului de sânge și este posibilă o hemoragie, nu se consumă lichide reci și nici fierbinți. Se va evita periajul dentar asupra zonei până la cicatrizare.

„Datorită efectului antiinflamator, analgezic și antibacterian, cuișoarele alină durerile și previn dezvoltarea cariilor“

„În parodontoză, apelaţi la badijonările cu zeamă de lămâie“

686 8 3- O afecțiune cu mare frecvență la omul modern este parodontoza. De altfel, studiile estimează că o treime dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani suferă de această maladie. Cum se manifestă parodontoza și ce trebuie să facem ca să ținem boala sub control? Există leacuri naturale?

- Boală imprevizibilă, cu puține semne în stagiile primare, pe măsură ce progresează parodontoza aduce simptome precum gingii roșu deschis umflate, gingii moi la atingere și care se îndepărtează de dinți, făcându-i să pară mai lungi, respirație urât mirositoare, persistența unui gust neplăcut, pungi de puroi la nivelul coletului dentar, mobilitate crescută a dinților și chiar pierderea acestora. Apariția parodontozei are la bază placa bacteriană. De asemenea, fumatul este un factor de risc în ceea ce privește bolile parodontale. În unele situații, parodontoza poate apărea și la persoanele cu o igienă orală perfectă, caz în care persoana a moștenit o predispoziție la acest tip de boli. Este utilă infuzia de coada-șoricelului, gălbenele și salvie (două lingurițe cu amestec la 250 ml apă). Cu acest preparat se face gargară. De asemenea, sunt utile badijonările cu zeamă de lămâie, suc de aloe, tinctură de propolis sau ulei de cătină, de trei ori pe zi, care trebuie folosite și preventiv. Pacientul trebuie să consume fructe crude tari pentru a îndepărta tartrul, dar și lactate, pentru că întăresc structura dintelui, și să folosească pentru periajul dinților pasta cu argilă și salvie.