Main menu

header

684 7 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Prețuite pe vremuri la mesele de Sărbători sau în post, coarnele au acțiuni terapeutice deosebite, mai ales în ceea ce privește afecțiunile digestive și hepatice.

Tinctura închide ulcerul

De culoare roșie-albicioasă sau galbenă, coarnele sunt bogate atât în vitaminele A, B1, B2 și C, cât și în calciu, potasiu și alte săruri minerale necesare organismului. De mare ajutor în bolile stomacului, coarnele reușesc în mod surprinzător să închidă ulcerul. Se recomandă tinctură de coarne preparată astfel: 20 g scoarță, frunze și fructe de corn și 200 ml alcool se lasă la macerat timp de zece zile, iar poțiunea obținută se strecoară printr-un tifon. Se administrează 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Același tratament este util și pentru bolile de ficat. Pentru revigorarea organismului, sunt utile băile cu frunze și scoarță de coarne. Puneți 300 g scoarță de coarne la fiert cu 5 litri de apă. Când apa fierbe, adăugați 200 g frunze de corn și mai lăsați să fiarbă încă cinci minute. Ulterior, strecurați și depozitați în sticle închise perfect. Adăugați din acest amestec în apa din cadă.

Ceaiul, bun în dizenterie

Persoanele care suferă de hipotiroidie și dereglări ale sistemului limfatic pot apela cu încredere la ajutorul coarnelor. În acest sens, înmuiați timp de trei ore o lingură cu coajă de ram de corn și o lingură cu fructe uscate. Apa se scurge într-un vas și se păstrează la temperatura camerei. Peste amestecul rămas adăugați aceeași cantitate de apă ca și la înmuiat și fierbeți totul timp de cinci minute. Ulterior, amestecați acest preparat cu apa păstrată, apoi strecurați. Ceaiul obținut se pune într-un vas de sticlă. Se consumă cu înghițituri mici pe parcursul unei zile, ideal între răsăritul și apusul soarelui. În dizenterie, puneți peste o mână cu fructe uscate la soare un litru de apă clocotită și lăsați să stea jumătate de oră, apoi filtrați. Acest preparat se consumă îndulcit cu miere, în loc de apă, pe parcursul unei zile. Ceaiul este bun și împotriva crampelor la stomac.

PONT. Compotul de coarne este un remediu bun în rahitism, normalizând, totodată, activitatea pancreasului.

Vindecă anorexia

Dacă eczemele nu vă dau pace, consumați trei zile la rând un preparat obținut dintr-o lingură cu coarne uscate, o lingură cu măceșe și o lingură cu fructe de soc la 300 ml apă. De asemenea, luați un băț proaspăt de corn și dați-i foc la unul dintre capete, în timp ce la celălalt faceți o tăietură prin care se va scurge o sevă cu care ungeți locurile bolnave. Gastrita se vindecă cu ajutorul siropului de coarne. Pentru obținerea acestuia, aveți nevoie de 1,3 kg fructe coapte, un litru de sevă de mesteacăn, o cană cu miere de albine polifloră, un litru de alcool. Spălați bine fructele, apoi le treceți prin storcător până obțineți un litru de suc pe care îl amestecați ulterior cu restul ingredientelor. Omogenizați bine cu o lingură de lemn până ce mierea se dizolvă total. Depozitați în recipiente din sticlă și păstrați la frigider. Se administrează 40 ml, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Tratamentul durează o lună și se reia după zece zile de pauză. Tratamentul este util și în caz de diaree, de anorexie, de indigestie, de dureri de cap, de enterocolite, de icter, de crampe intestinale, de răceli, de dureri de gât, de ciroză, de hemoroizi și de paraziți intestinali.