Main menu

header

615 6 1de Cătălina Tăgârță

Boala inflamatorie pelvină sau anexita, cunoscută în popor ca „răceală la ovare”, se manifestă prin: dureri și senzație de tensiune în zona inferioară a abdomenului și în cea lombară, tulburări urinare și de ciclu, secreție vaginală abundentă - în cazurile acute fiind însoțită de febră și de frisoane. Odată cu apariția simptomelor este important ca pacienta să se prezinte de urgență la medic, întrucât, dacă nu este tratată corect și la timp, boala poate duce la complicaţii grave: diseminarea infecției la nivelul uterului/altor organe și chiar infertilitate.

Frigul, factor favorizant

Factorii favorizanți ai bolii inflamatorii pelvine sunt reprezentați de: infecții genitale căpătate de regulă în urma contactelor sexuale multiple și neprotejate, dispozitive de contracepție intrauterină, interven- ții la nivelul organelor abdominale sau pelviene, perioade îndelungate petrecute în frig, instalarea constipației pentru perioade îndelungate, igiena deficitară etc. Pentru stabilirea diagnosticului e necesar să se țină cont de următoarele aspecte: sensibilitate crescută la nivelul zonei inferioare a abdomenului, cu sau fără recul; sensibilitate crescută la mobilizarea colului uterin; precum și în regiunea anexelor uterine. Alte criterii folosite pentru confirmarea diagnosticului, cu importanță mai mică, sunt: temperatura corporală peste 38,3°C; secreții vaginale anormale; aspectul ecografic al anexelor uterine; valoarea leucocitelor mai mare de 10.500/mm3; creșterea valorii vitezei de sedimentare a hematiilor sau a proteinei C reactive depistate prin PCR; gonoree prezentă în rezultatul secreției vaginale; pozitivitatea testului pentru Chlamydia sau orice alte dovezi ale infecției; diagnosticul laparoscopic sau biopsia endometrială (după caz).

Băi calde de șezut cu sare de mare

Medicația alopată recomandată de doctorul obstetrician se poate asocia cu un tratament naturist, bazat pe plante care au acțiune antibiotică, antiseptică și antiinflamatoare, care ar fi ideal să fie supravegheat de un medic fitoterapeut. În acest fel aveți șanse să scăpați de problemă într-un timp mai scurt și să preveniți episoadele recurente imediat după vindecare. Iată ce plante puteți folosi atât intern (sub formă de ceai, câte două-trei căni/zi - preparat din una-două linguri cu plantă la o cană cu apă clocotită), cât și extern (spălături vaginale cu infuzie - o dată pe zi sau la două zile, băi de șezut călduțe - de două-trei ori pe săptămână): gălbenele, cimbru, iasomie, traista-ciobanului, mușețel, urzică, muguri de plop negru, crețișoară, coada-șoricelului). Se pot face băi calde de șezut (cu durata minimă de 20 de minute) în care ați pus sare de mare sau extract de coada-șoricelului sau de coada-calului, în fiecare seară, timp de trei săptămâni.

Supozitoarele cu Carpicon au acțiune antimicrobiană și antiseptică

În ceea ce privește recidivele, gemoterapia administrată în cure de câte două luni are efecte deosebit de favorabile. Tratamentul constă în extract din muguri de coacăz-negru în combinație cu extract de mlădițe de zmeur. O acțiune mai puternică antibiotică și antiinflamatoare au și următoarele remedii: tinctura de propolis, ulei de chimen negru sau ulei esențial de cimbru. Pot fi utile și supozitoarele sau ovulele cu propolis, rășină de conifere, extract de gălbenele. Acestea se utilizează o dată pe zi, din ziua a cincea până în ziua a 20-a a ciclului menstrual. Și supozitoarele cu Carpicon sunt recomandate. Acestea au acțiune antiinflamatoare, antimicrobiană, antiseptică și cicatrizantă, reducând mult simptomele bolii. Totodată, se poate administra și tinctură de brânca-ursului, crețișoară, coada-șoricelului, merișor. Doza recomandată este o linguriță cu tinctură diluată în 100 ml apă, de trei ori pe zi, între mese. Ticturile amintite pot fi luate individual sau în asociere.

Săculeț cu tărâțe calde pe burtă

Pe lângă infuzii și spălături puteți încerca să puneți și comprese calde pe abdomen, înmuiate în ceai de coada-calului ori în bitter suedez. Sau puteți pune pe burtă un săculeț cu tărâțe calde. În ceea ce privește spălăturile vaginale, aveți grijă! Abuzul poate perturba echilibrul florei vaginale.

Remediile se pot lua atât în scop terapeutic, cât și profilactic, dar e important să știți că trebuie să aveți răbdare, fiindcă rezultatele nu se văd imediat. Însă avantajul este că plantele au efect pe termen lung

14 zile într-o staţiune de balneofizioterapie

Balneofizioterapia are și ea un efect benefic asupra organismului, întrucât acționează asupra axului hipotalamo-hipofizo-suprarenal prin îmbunătățirea metabolismului local și general. Atenție însă! Este importantă respectarea duratei tratamentului, respectiv 14 zile. Un tratament corect și instituit precoce poate să împiedice instalarea tulburărilor ireversibile la nivelul sistemului reproducător. Indiferent pentru ce tip de tratament optați, după finalizarea acestuia supravegherea din punct de vedere clinic și bacteriologic trebuie continuată pentru o perioadă de cel puțin trei luni.