Main menu

header

602 10 1de Carmen Ciripoiu

Vârsta înaintată, rănile mai vechi și obiceiurile mai puțin sănătoase își pot pune amprenta asupra coloanei vertebrale, transformând situația într-o problemă reală a societății românești. Despre afecțiunile coloanei vertebrale, dar și cele mai bune remedii oferite de natură, un interviu cu doctor Codruț Țuțu (foto), specialist apifitoterapie și acupunctură (număr de telefon: 0745.430.351).

„Adoptați întotdeauna o poziție corectă la birou!”

- Prima dintre bolile coloanei cu care oamenii se confruntă este scolioza. Care ar fi cauzele apariției?

- Printre cauzele scoliozei se numără obezitatea, o poziție incorectă la birou, poziție incorectă în timpul mersului, eforturi intense fără o pregătire prealabilă, folosirea cu preponderență a musculaturii de pe partea dreaptă sau de pe partea stângă (fiecare persoană are două mâini și două picioare și trebuie să le folosească). Este foarte important la copii, cât timp organismul este în dezvoltare, să nu facă eforturi fizice mari cum ar fi să care rucsacul sau ghiozdanul doar pe un umăr sau pe altul.

- Calculatorul, tabletele sau telefoanele mobile influențează sănătatea coloanei vertebrale?

- Bineînțeles că folosirea îndelungată a calculatorului, telefonului, tabletelor într-o poziție incorectă va duce în timp la apariția scoliozei. Cine recurge la aceste dispozitive timp îndelungat ar trebui să adopte o poziție corespunzătoare corectă la birou sau pe fotoliu și să adapteze poziția dispozitivelor la poziția corpului, nu invers.

„Netratată la timp, discopatia degenerează în hernie de disc”

602 10 2- Ce trebuie să facem ca să corectăm poziția coloanei? Cum ne ajută natura în acest sens?

- Pentru a corecta poziția coloanei trebuie să învățăm să mergem corect, să stăm drept, să avem mare grijă cum stăm pe scaun, pe fotoliu sau pe pat, cu respectarea curburilor fiziologice ale coloanei. Ca tratament, de mare ajutor sunt acupunctura, manipulările osteoarticulare și extractele din plante. În cadrul fitoterapiei, recomand următorul amestec de plante: 75 g crețișoară, 50 g coada-șoricelului, 20 g lichen, 40 g urzică, 10 g frasin, 5 g rostopască. Altă rețetă este formată din 60 g coada-racului, 30 g ginseng, 20 g coada-calului, 20 g brusture, 1 g scorțișoară. Se pun patru lingurițe cu amestec într-un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat două-trei minute, apoi se strecoară. Se consumă un litru pe zi timp de o lună. Gheara-diavolului este o altă plantă excepțională pentru ameliorarea durerilor de spate. În 300 ml apă se pune 1,5 g rădăcină uscată de plantă, se lasă la infuzat opt ore și se filtrează. Se consumă înainte de masă 100 ml.

- Care sunt efectele negative ale discopatiei lombare? Poate apărea la orice vârstă sau doar la cea înaintată?

- Discopatia poate apărea la orice vârstă și în orice zonă a coloanei vertebrale. Dacă nu este tratată la timp degenerează în hernie de disc. Durerea este un simptom important al acestei afecțiuni. Funcție de locul unde apare discopatia, pacienții se trezesc cu disfuncții ale diverselor organe interne. De exemplu, discopatiile lombare pot duce la disfuncții ale intestinului subțire și gros, ale rinichilor, prostatei sau organelor genitale.

„De ajutor sunt şi coada-racului și păpădia”

602 10 3- Ce tratamente naturiste există pentru această boală extrem de dureroasă?

- Ca și tratamente, și la discopatie există, de asemenea, acupunctura, manipulările articulare și, bineînțeles, fitoterapia. Recomand două rețete cu totul excepționale. Cea dintâi constă în amestecul a 20 g salcie cu 10 g tei, 20 g păpădie, 30 g coada-șoricelului și 30 g coada-racului. În cazul celei de-a doua rețete se combină 15 g salcâm cu 10 g urzică, 10 g păpădie, 5 g trei-frați-pătați, 5 g gălbenele, 30 g crețișoară. Patru lingurițe cu amestec se lasă la infuzat câteva minute într-un litru de apă clocotită, apoi se strecoară. Se administrează un litru pe zi.

- Practicarea sportului ajută în afecțiunile coloanei, indiferent care ar fi?

- Sportul ajută incredibil de mult în orice afecțiune a coloanei. Se recomandă mersul pe jos, înotul, gimnastica în apă și, bineînțeles, gimnastica medicală. Normal că în funcție de afecțiunea coloanei și de zona în care ea se află există anumite mișcări prescrise doar de specialist.

„Pirul și ginsengul, două dintre plantele recomandate în osteoporoză”

- Multe persoane suferă de hernie de disc și nu-și imaginează că ar putea să își controleze boala fără a apela la intervenție chirurgicală. Ce scheme de tratament recomandați în acest sens?

- Medicina tradițională are soluţii și pentru herniile de disc, și fac referire în primul rând la acupunctură, combinată cu manipulări osteoarticulare și minunatele extracte de plante. O primă rețetă constă în combinarea a 100 g coada-șoricelului cu 20 g coada-calului, 10 g salcie, 15 g salcâm, 15 g ginseng. Un efect bun îl are și combinația dintre 100 g gălbenele, 50 g coada-șoricelului, 50 g traista-ciobanului, 20 g crețișoară și 5 g rostopască. Ceaiul se prepară după metoda prezentată anterior.

- Osteoporoza, maladia tăcută sau oase moi cum i se mai spune, se pare că nu prea iartă pe nimeni. Există plante care o pun la respect?

- Pentru osteoporoză, de ajutor sunt următoarele rețete: 100 g coada-şoricelului, 30 g coada-racului, 30 g coada-calului, 30 g traista-ciobanului, 50 g pir. La fel de bine se pot combina 100 g urzică şi 100 g bădie, 50 g trei-frați-pătați, 30 g ginseng, 20 g pir. Patru lingurițe cu plantă se lasă la infuzat două-trei minute într-un litru cu apă clocotită, se strecoară și se consumă un litru pe zi timp de o lună.

- Există și o dietă specifică celor suferinzi de osteoporoză?

- Ca și dietă recomand legume albe și verzi crude sau preparate termic (păstârnac, țelină, varză albă, spanac, urzici, măsline verzi, broccoli, conopidă). De asemenea, pacientul are voie carne de vită și păsări de curte. Dintre fructe, cele mai bune sunt ananasul, nuca de cocos, merele, perele, strugurii, grepfrutul, alunele de pădure și fructele de pădure. Este foarte important ca o persoană care suferă de obezitate să țină și o dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Gheara-diavolului este contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni ale stomacului, femeilor care alăptează, persoanelor sub 16 ani și celor care urmează să suporte o intervenție chirurgicală

„Crema din ardei iute are proprietăţi antiinflamatoare“

- Există și anumite creme naturale care atenuează durerile de spate?

- Sigur că da, iar cea mai bună cremă pentru durerile de spate este cea cu capsaicină, care se obține din ardei iute, cu proprietăți antiinflamatoare și calmante. Această cremă ameliorează durerea de spate, acționând ca un analgezic, însă nu trebuie aplicată pe răni deschise. Crema cu arnică este, de asemenea, utilă pentru calmarea durerilor de spate, mușchi și articulații și poate fi aplicată de până la trei-patru ori pe zi în zonele dureroase.