Main menu

header

Aftele sunt mici ulceraţii superficiale, dureroase, ce îşi găsesc loc de cele mai multe ori pe mucoasa bucală şi uneori pe mucoasa genitală. Aceste ulceraţii pot fi izolate sau nu. În acest ultim caz putem vorbi deja despre o boală, aftoza. 

Salvia reduce iritaţiile  
    Aftele pot fi cauzate în special de agenţi patogeni (bacterii sau viruşi) sau de agenţi fizici sau chimici. Tratamentul local se face cu soluţii de bicarbonat sau cu permanganat de potasiu. De asemenea, gargara cu diferite infuzii de plante este foarte eficientă.  Flori de muşeţel. Opăriţi două linguriţe cu flori de muşeţel în 100 ml de apă. Faceţi apoi cu această infuzie gargară de câteva ori pe zi. Frunze de salvie. Infuzia preparată din două linguriţe cu frunze opărite în 100 ml de apă stopează apariţia de afte noi şi calmează iritaţia produsă de cele vechi.

Busuioc şi sulfină
    Pregătiţi două linguri cu plantă (oricare dintre cele două). Adăugaţi peste 100 ml de apă fiartă. După ce s-a răcit, faceţi gargară cu această soluţie de două ori pe zi. Petale de trandafir. Acestea pot fi utilizate atât pentru gargară (cu infuzie din două linguri cu petale opărite cu 200 ml de apă), dar mai ales pentru tamponare. Pentru această operaţiune este nevoie să pregătiţi un macerat din petale de trandafir după următoarea reţetă. Fierbeţi într-un vas acoperit, timp de 15 minute, 100 g de petale în 400 ml de apă, la foc domol. Filtraţi şi apoi adăugaţi peste lichid 650 ml de miere. Tamponaţi cu acest preparat aftele.  
Elena Şerban