Main menu

header

    Coada-racului, cunoscută şi sub numele de iarba-gâştelor, prescură, creşte pe lângă râuri şi în poieniţe umede. Planta, a cărei denumire ştiinţifică este Potentilla anserine, este bogată în tanini, substanţe amare, flavone, mucilagii, ulei volatil şi săruri minerale, având din acest motiv proprietăţi antidiareice, astringente şi hemostatice. Ceaiul de coada-racului calmează colicile stomacale, reglează menstrele abundente şi potoleşte durerile. Suferinzii de calculoză renală (piatră la rinichi) sau de artrite trebuie să urmeze o cură mai îndelungată cu infuzie sau decoct din această plantă.

Reţete
     Infuzia: opăriţi o lingură cu plantă uscată într-o cană cu apă clocotită. Lăsaţi zece minute la infuzat, acoperit, şi apoi strecuraţi. Ceaiul trebuie băut fierbinte, dar poate fi consumat şi amestecat cu lapte.
Decoctul: puneţi două linguri cu plantă uscată la 500 ml de apă rece.
     Lăsaţi-le 15 minute, după care fierbeţi. Se infuzează zece minute, se strecoară şi se beau trei ceaiuri călduţe pe zi, după mese.  ATENŢIE!  - Niciun preparat pe bază de coada-racului nu se bea înainte de mese, deoarece irită mucoasa gastrointestinală.  - Ceaiul de coada-racului nu trebuie consumat de pacienţii care suferă de afecţiuni cronice renale şi hepatice.

Tratează leucoreea patologică
     Preparatele pe bază de coada-racului au efect şi dacă sunt utilizate în uz extern, în băi locale. Aceste băi sunt bune pentru vindecarea leucoreei patologice, a ulceraţiilor pielii şi a inflamaţiilor gingiilor. În acest scop se foloseşte un decoct preparat din trei linguri cu plantă uscată şi mărunţită ce se lasă la macerat în 500 ml de apă rece timp de 15 minute. După ce se strecoară cu atenţie se fac gargare sau spălături vaginale de două ori pe zi, după caz. În arsuri, ulceraţii cutanate, eczeme şi entorse puneţi cataplasme cu coada-racului de două, trei ori pe zi. Şi copiii mici pot beneficia de calităţile acestei plante. Astfel, pentru întărirea oaselor, este indicat ca micuţii să fie îmbăiaţi în apa în care s-au pus câteva mâini de frunze de coada-racului. 
Elena Şerban