Main menu

header

bogdan vladescude Dana Purgaru

S-ar putea spune că am depăşit de mult epoca matriarhatului sau a patriarhatului şi că în zilele noastre partenerii dintr-un cuplu ar trebui să fie egali. Ei bine, lucrurile nu stau aşa în realitate în majoritatea cazurilor şi, fie că e vorba despre aspectele financiare sau despre organizarea treburilor în familie, femeia şi bărbatul sunt, de obicei, în competiţie. Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, psiholog Bogdan Vlădescu (foto) vă spune cum ar fi bine să procedaţi.

Nu lăsaţi relaţia să devină o întrecere!
În cele mai multe cupluri, cel care domină este bărbatul, iar majoritatea femeilor fac eforturi disperate ca să-şi egaleze partenerul de viaţă, să îi arate că nu sunt cu nimic mai prejos în privinţa câştigurilor financiare sau a reuşitelor profesionale, de exemplu. „Relaţia nu ar trebui să devină o întrecere, nu ar trebui să fie «intoxicată» de invidie şi de concurenţă. Fiecare are rolul său în cuplu, fiecare dintre cei doi ar trebui să fie «vioara întâi» în anumite domenii. De aici rezultă că atât el, cât şi ea trebuie să ştie când să îi cedeze celuilalt prim-planul”, ne-a spus Bogdan Vlădescu.

Intervine frustrarea
Femeile se simt inferioare în special din cauza cutumelor sociale învechite, potrivit cărora sunt considerate „sexul slab”, inferioare bărbaţilor, casnice, supuse şi puţin importante din punct de vedere social sau material. Din această cauză, foarte mulţi bărbaţi se simt lezaţi atunci când partenerele lor ies din aceste tipare şi devin frustraţi. Acest lucru se petrece cel mai frecvent atunci când femeia câştigă mai mult decât bărbatul, şi de aici se naşte o serie de certuri.

Se perturbă dinamica în cuplu
Unii parteneri preferă să domine, iar alţii să fie dominaţi, însă aceştia trebuie să se completeze, nu să se anihileze. „Un cuplu în care amândoi domină nu va rezista în timp. Mai există şi situaţia în care se strică dinamica relaţiei, deoarece persoana care este dominată doreşte să schimbe rolurile şi să domine, iar «jumătatea» nu acceptă. Această schimbare de roluri poate da peste cap felul în care un cuplu funcţionează”, a completat specialistul.

Fiecare trebuie să se simtă împlinit
„Bărbaţii şi femeile au moduri diferite de a pune piciorul în prag: ei preferă dominarea directă, de multe ori chiar imperativă, pe când femeile folosesc dominarea indirectă, bazându-se foarte mult pe subtilitate. Am observat cu toţii că atunci când femeia vrea să îi impună ceva bărbatului, acesta de obicei nu se conformează, tocmai din cauza faptului că lui îi place să fie cel care impune, să fie «dictatorul», să se simtă capul familiei”, ne-a mai declarat psihologul. Din păcate, pentru femei, acest comportament este sinonim cu a fi călcate în picioare şi de aici apar multe cauze de divorţ.
Într-un cuplu, fiecare trebuie să se simtă împlinit atât în relaţie, cât şi individual, iar modul în care cineva domină nu trebuie să treacă peste respectul faţă de celălalt.