Main menu

header

bogdan vladescude Daniela Purgaru

Foarte multe dintre divergenţele ce apar într-un cuplu sunt cauzate de administrarea banilor. Fie că recunosc sau nu, partenerii aflaţi în această situaţie sunt deranjaţi de modul în care celălalt cheltuieşte sau ţine socoteala tuturor sumelor. Psihologul Bogdan Vlădescu (foto) ne-a spus cum e mai bine să se petreacă lucrurile într-o relaţie de durată.

Împărţiţi totul!
„A ţine banii la comun este un mod de a arăta încrederea reciprocă”, spun unele cupluri. „Fiecare cu banii lui”, sunt de părere altele. Dar cum e cel mai bine? „Niciodată, într-o relaţie serioasă nu vor fi venituri şi nici cheltuieli personale 100% egale. Conflictele pe tema banilor pot demonstra cât de matură şi stabilă este relaţia şi cât de pregătit este fiecare să renunţe la statutul de singur şi a împărţi totul cu cineva”, ne-a spus psihologul.

Casnicele sunt şi contabile
Multe cupluri merg pe sistemul „ce-i al meu e şi al tău”. În majoritatea cazurilor, bărbaţii sunt cei care insistă ca banii să fie „la comun”, având nevoia de a menţine controlul financiar, pentru a se simţi capul familiei. Dar sunt şi situaţii în care finanţele sunt puse în gestiunea femeilor, în special în cazurile în care ele sunt casnice şi îşi petrec mult timp în cămin. De multe ori se pot isca discuţii de genul „tu ai cheltuit mai mult, tu ai dat mai mult pe cutare lucru decât am dat eu pe al meu” şi aşa mai departe.
De asemenea, se poate întâmpla ca unul dintre parteneri să strângă în secret o mică rezervă, cu scopul de a-i face o surpriză perechii sau doar pentru simplul fapt de a avea o siguranţă proprie.

Fiecare cu ai lui
Există beneficii şi în sistemul „fiecare cu banii lui”. Fiecare contribuie la cheltuielile familiale. Această metodă funcţionează foarte bine la cuplurile în care partenerii au nevoi diferite, plăceri diferite şi adoptă această metodă pentru a evita certurile pe tema banilor. Separarea cheltuielilor nu este benefică însă pentru toţi. Acest sistem poate crea impresia că nu există ţeluri comune şi astfel nu se mai simte unitatea de cuplu. „Cât timp oamenii sunt diferiţi, între ei nu există o soluţie ideală ce va funcţiona întotdeauna, rezolvarea într-o relaţie fiind cea care merge, cea care îi face pe amândoi să se simtă bine cu lucrul respectiv”, ne-a mai spus specialistul.