Main menu

header

de Daniela Purgaru

„Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi”, spunea Charles Dickens. Şi, într-adevăr, acesta este sentimentul ce apare la sfârşitul unei relaţii, cel de inimă zdrobită. Dar în câte feluri se poate termina o relaţie şi care sunt semnele ce anunţă începutul sfârşitului? Psiholog doctor Mirela Zivari (foto) răspunde la aceste întrebări.

Iubirea e oarbă
De câte ori nu aţi spus că într-o relaţie e loc de mai rău? De câte ori, după pauze şi certuri, v-aţi întors, spăşite şi iertătoare, convinse mai mult ca niciodată că trebuie să vă acordaţi unul altuia încă o şansă? „Atunci când eşti implicat într-o relaţie cu sufletul, capacitatea de discernământ între ceea ce trebuie făcut şi ceea ce se întâmplă de fapt are mult de suferit. Pentru că dragostea e oarbă, devii şi tu orb o dată cu ea. Există însă mai multe categorii de oameni: unii care, sub pretextul independenţei sentimentale, dau înapoi atunci când se lovesc de primul compromis, alţii care renunţă atunci când se văd în ipostaza de a dărui fără a primi ceva în schimb şi alţii care continuă pe drumul pe care l-au ales, convinşi de faptul că, dacă ştii să dăruieşti, o să şi primeşti. Pentru ultima categorie, iubirea înseamnă neîncetate dovezi de iertare”, ne-a spus Mirela Zivari.

Motive întemeiate de despărţire
Chiar dacă alegerea de a vă despărţi vă aparţine, iată câteva dintre situaţiile în care ar trebui să vă gândiţi că, poate, e mai bine singur.

1. Violenţa
Este unul dintre cele mai întemeiate motive pentru a pune punct unei relaţii de cuplu. Din păcate însă, foarte multe femei abuzate de soţii lor se întorc la aceştia şi nu găsesc puterea de a-i părăsi fie de teama repercusiunilor, fie pentru că, din punct de vedere psihologic, se creează o relaţie de dependenţă între victimă şi agresor. Nu este vorba numai despre agresiunea fizică, ci şi despre cea verbală sau despre cea psihică. Astfel, atunci când vă simţiţi ameninţată, oprimată, controlată, indiferent de argumentele pe care le aduce soţul pentru a se justifica, este momentul să ieşiţi din cercul vicios al violenţei.

2. Infidelitatea
Când e vorba despre infidelitate, problema devine de cele mai multe ori „albă sau neagră”. Puteţi alege să iertaţi, dar aşteptaţi-vă la astfel de comportamente şi pe viitor, sau puteţi să îl/o părăsiţi, considerând că, din moment ce v-a înşelat, şi-a pierdut interesul pentru dumneavoastră. Cel mai simplu, respiraţi adânc şi spuneţi-i: „Pa!”. Nu mai are rost să faceţi un scandal, e păcat să vă irosiţi glasul şi nervii. Viaţa e frumoasă şi merită trăită... fără nervi şi persoane care nu ştiu să vă aprecieze!

3. Infidelitatea financiară
Unele cupluri consideră că infidelitatea financiară este la fel sau chiar mai dureroasă decât cea sexuală. Dacă partenerul de viaţă nu vă dă niciun fel de acces la finanţele cuplului, ascunde bani, face mereu cumpărături nejustificate, minte referitor la preţul de achiziţionare a unui produs sau nu poate justifica dispariţia unor sume ce v-au adus familia în datorii, este cazul să spuneţi: „La revedere!”.

4. Dragostea s-a stins
Din păcate, pasiunea de la începutul relaţiei nu ţine o veşnicie, mai ales dacă nu faceţi ceva în mod conştient pentru a întreţine pasiunea. Sunt situaţii în care comunicarea deschisă şi dorinţa comună a partenerilor de a reînvia relaţia sunt de ajuns pentru ca totul să meargă bine, însă sunt şi cazuri în care, după câţiva ani, partenerii realizează că nu mai au prea multe lucruri în comun. În acest moment nu e niciodată prea târziu să o luaţi de la capăt şi e mai indicat să puneţi punct unei căsnicii decât să rămâneţi „agăţat” numai de teama de a nu fi singur.

5. Planuri diferite
Pentru ca o căsnicie să fie fericită şi prosperă, ambii parteneri trebuie să tragă în aceeaşi direcţie. Când însă, o dată cu trecerea timpului, fiecare îşi dezvoltă propriile interese şi are planuri ce nu coincid cu cele ale partenerului, poate e momentul să vă despărţiţi drumurile. Unele planuri se pot discuta şi negocia, altele reprezintă însă puncte de cotitură ale căsniciei. Unul dintre cele mai frecvente astfel de planuri este decizia unuia dintre parteneri de a vrea o relaţie stabilă, cu acte şi copii.

6. Rutina
Aţi ajuns într-un punct în care ştiţi cam tot ce se va întâmpla între voi, de dimineaţa până în momentul în care adormiţi şi simţiţi că nu mai aveţi ce comunica? Aici este punctul în care trebuie să vă puneţi câteva semne de întrebare şi să luaţi o decizie care să vă avantajeze în primul rând pe dumneavoastră.

Un nou început...
„Atunci când o relaţie se termină apare sindromul inimii frânte, al inimii căreia îi este frică de ziua de mâine pentru că nu va mai semăna cu ziua de ieri şi care simte regret faţă de ieri pentru că i-a produs durerea pe care o simte astăzi. Orice sfârşit lasă în urmă un gol, pentru că provoacă spaimă şi stupefacţie, însă un nou început presupune reînnoire sufletească”, a completat specialista.

Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM”, din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.