Main menu

header

de Daniela Purgaru

Un studiu realizat în cursul acestui an a arătat faptul că certurile dese în cuplu pot duce la îmbolnăvirea partenerilor. Pentru a aplana conflictele există şi o soluţie simplă: folosirea unor termeni-„cheie” la momentul potrivit. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au realizat un studiu în cadrul căruia 42 de cupluri heterosexuale căsătorite au fost puse în diferite situaţii de „ceartă constructivă”.

Expresiile analitice, importante
În cadrul experimentului, cele 42 de cupluri au fost puse în două situaţii: prima - o discuţie neutră - şi a doua - o discuţie în contradictoriu, în care furia şi anxietăţile soţilor erau alimentate de o a treia persoană, care dădea tonul discuţiei. Pe parcursul discuţiei de 30 de minute, în cadrul căreia cei doi soţi au avut spaţiu egal de desfăşurare, a fost sesizată importanţa expresiilor analitice.

Stresul poate fi ţinut sub control
Dacă în prima şedinţă aceşti termeni nu au părut să conteze prea mult, nivelul stresului rămânând constant, în cea de-a doua, nivelul stresului a fost puternic influenţat de utilizarea sau neutilizarea acestor termeni. Folosirea unor verbe de tipul „cred”, „înţeleg” sau a substantivului „motiv” are o importanţă vitală în managementul stresului.

Femeile discută constructiv
Studiul este important mai ales pentru că face lumină într-o privinţă în care femeile erau nedreptăţite până acum. Despre ele se spunea că se ceartă iraţional, însă calculatorul a arătat că, în realitate, femeile sunt cele care folosesc cu preponderenţă aceşti termeni.
O altă concluzie este că, pentru o viaţă armonioasă de cuplu trebuie incluse în discuţiile în contradictoriu cuvintele de mai sus. Chiar dacă celălalt se preface că nu le aude pe moment, ele sunt înregistrate la nivel subliminal.

Sănătatea, afectată de disputele dese
Pe lângă efectul deranjant asupra psihicului, certurile dese din cuplu afectează femeile prin depresie şi prin boli de inimă şi pe ambii parteneri prin slăbirea imunităţii organismului şi apariţia diabetului de tip 2, a artritei şi a câtorva tipuri de cancer.