Main menu

header

874 20 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O veche zicală afirmă că partenerii de cuplu foarte deosebiți pot rămâne împreună mult timp. Dar acest principiu al „contrariilor care se atrag” nu mai este la căutare; la modă este potrivirea perfectă, identificată savant, prin programe inteligente.

Atracție față de trăsături și preocupări similare

Cuplurile au trăit timp de secole după zicala „personalitățile opuse se atrag”. Chiar dacă mulți parteneri pot depune mărturie cu propriul exemplu, cercetătorii infirmă acest principiu. „Studiile noastre au rezultate destul de clare: nu este adevărat că personalitățile opuse se atrag inexorabil. Oamenii care au interese comune și temperamente asemănătoare tind să aibă mai multe șanse să sudeze cupluri durabile”, spune psihologul Ramani Durvasula, din California. Diverse alte studii au arătat că prietenii care devin partenerii romantici împărtășesc aceleași convingeri, valori și hobby-uri de bază. În același timp, oamenii tind să fie atrași de cei cu trăsături fizice similare cu ale lor sau să aibă încredere în cei cu personalități similare. Există, de asemenea, dovezi care sugerează că personalitățile opuse se resping - în special în ceea ce privește opiniile și valorile.

Algoritmii dau tonul

Sociologul american Robert F Winch a sugerat vechea zicală într-o lucrare din 1954. Cercetările sale s-au concentrat pe „nevoile complementare în selecția partenerului”. Mai puțin de un deceniu mai târziu, un alt cercetător în psihologie socială din SUA, Donn Byrne, a contestat ipoteza contrariilor. „De atunci, au existat dovezi cu adevărat puternice și larg răspândite pentru atracția similarității”, punctează Angela Bahn, profesor de psihologie la Wellesley College, SUA. Un alt studiu recent, derulat în cadrul University College London, a analizat profilurile de Facebook ale peste 1.000 de cupluri și 50.000 de perechi de prieteni, a arătat că „există o asemănare puternică în dreptul tuturor trăsăturilor de personalitate în cazul perechi- lor cu personalități similare”. De asemenea, influența culturală uriașă a rețelelor sociale și algoritmii acestora, care leagă oameni cu convingeri asemănătoare, contribuie la intrarea în istorie a teoriei cuplurilor în care „contrariile se atrag” și dau tonul trendului potrivirii perfecte.

Persoanele care folosesc aplicații de întâlniri ce recomandă prietenii altor prieteni întâlnesc de fapt mai mulți oameni ca ei (studiu Pew Research)

Indicatorii relaţiilor de durată

În prezent, rețelele și site-urile online pe care mulți le folosesc pentru a-și găsi un partener îndeamnă către identificarea opțiunilor de persoane care gândesc la fel ca ei. Multitudinea de date care arată procentul mare de cupluri care împărtășesc opinii și valori sugerează că acesta este un bun indicator al unor relații de durată. Deși la prima vedere este mai puțin probabil, în aceste condiții, să apară discuții în contradictoriu și dezbateri aprinse, având în vedere prevalența și puterea tehnologiei, zicala cu contrariile care se atrag are tot mai puțină relevanță în noua societate.