Main menu

header

811 15 1de Simona Soare Ghişea şi Florica Pintea

Pe fondul pandemiei de coronavirus, în multe cupluri, ambii parteneri sunt nevoiți să lucreze de acasă și s-a ajuns astfel la situații tensionate, ce au condus chiar la destrămarea relației. Andrei Spirtaru, terapeut emoțional și coach relațional (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), consideră că pandemia doar grăbește procesul de despărțire în cuplurile nefuncționale, fără a fi cauza separării. Totuși, această perioadă se poate converti într-un prilej de revitalizare a relației, prin implicarea cuplului în activități plăcute și creative.

„Violența domestică apare ca rezultat al neputinței de a comunica”

- Cum sunt afectate concret relațiile de dragoste în pandemie, din moment ce în unele cazuri, potrivit statisticilor, s-a ajuns la violență domestică?

- Este un subiect interesant. Prea mult timp petrecut împreună poate scoate la iveală adevăratele probleme de cuplu, unele dintre ele ascunse „sub covor” de ani buni. Violența domestică apare ca rezultat al neputinței de a comunica. Incapacitatea de a-și susține punctul de vedere prin dialog conduce anumite persoane către dominarea celuilalt prin forță.

- Cum poate fi folosit timpul petrecut acasă pentru a îmbunătăți relația de cuplu?

- Cred că adulții ar trebui să-și aducă aminte cum să se joace. La începutul unei relații, îndrăgostiții se comportă de multe ori ca niște copii și acest lucru este cel care dă savoare. De ce n-ar face acest lucru și mai târziu? Cred că adulții încearcă să se ia prea în serios și asta duce la degradarea relațiilor. Recomand cuplurilor să-și folosească timpul liber pe care îl au pentru activități care să le facă plăcere. Având în vedere că în perioada pandemiei au dispărut multe posibilități de agrement, hai să descoperim ce putem face în interiorul casei. Partenerii să-și dea frâu liber creativității și să nu le fie teamă că vor fi judecați de alții pentru ceea ce le place. Și desigur să nu uite de sexualitate, până la urmă aceasta este cireașa de pe tortul unei relații împlinite.

„Este greșit să privim creșterea natalității ca pe un element de redresare a relației”

811 15 2- De ce considerați că sunt mai multe divorțuri în pandemie? Vorbim despre persoane care ar fi ajuns oricum la divorț și pandemia doar a grăbit întregul proces? Sau?

- Procesul de izolare apărut ca rezultat al pandemiei a dat posibilitatea cuplurilor să se cunoască mai bine. Atunci când îți petreci alături de partenerul tău doar câteva ore pe zi poți să accepți o relație formală. Dar când drumurile ți se intersectează de-a lungul întregii zile, apar subiecte de discuție care altfel sunt evitate. Nu se poate vorbi despre faptul că pandemia a fost cauza separării. Cuplurile care au ajuns în această perioadă la divorț erau oricum sortite acestei rezoluțiuni. Provocările apărute doar au grăbit procesul de despărțire în cuplurile nefuncționale.

- Totuși, pandemia are și aspecte pozitive în sfera relațională. A crescut natalitatea. Putem spune că pentru unele cupluri, a condus la o redresare în plan relațional?

- Una dintre credințele neproductive într-un cuplu este că apariția unui copil poate îmbunătăți relația dintre cei doi. Părerea mea este că un cuplu trebuie să-și dorească un copil ca o încununare a relației fericite și nu ca pe un medicament care să bandajeze rănile emoționale. Adulții n-ar trebui să pună problemele lor pe umerii copiilor. Creșterea natalității are un rol important pe plan social, dar este greșit să o privim ca pe un element de redresare în planul relațiilor de cuplu.

„Multe cupluri prezintă în exterior doar o fotografie retușată”

- În cazul unei despărțiri, cine ați constatat că suferă mai mult? Bărbații sau femeile? De ce?

- Se spune că sufletul unui bărbat este asemenea unui copac cu coaja tare, dar dintr-un lemn de esență moale la interior. În schimb sufletul femeii este ca un lemn moale la exterior, dar dintr-o esență tare în interior. Aceasta face ca o femeie să fie mult mai afectată de o traumă emoțională la apariția acesteia, dar esența tare din interior o va face să-și poată regăsi echilibrul mai repede decât un bărbat. Bărbatul va părea inițial mai puțin afectat, dar, contrar aparențelor, o rană emoțională profundă îl poate schimba pentru totdeauna.

- Ar trebui să ne îngrijoreze conflictele care au apărut în această perioadă chiar și în cadrul cuplurilor care se considerau împlinite?

- Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui să definim ce înseamnă un cuplu împlinit. Privite din exterior multe cupluri par ideale. Ne găsim într-o perioadă în care apariția social media a schimbat percepția oamenilor despre alți oameni. Așa cum folosim filtre de înfrumusețare atunci când postăm o fotografie pe Facebook sau pe Instagram, tot așa multe cupluri prezintă în exterior doar o fotografie retușată. Împlinirea în cuplu presupune multe aspecte, dar principalul este ca ambii parteneri să fie împliniți. Adică să aibă suficientă iubire de sine și stimă de sine astfel încât să-și poată oferi unul celuilalt o versiune reală a lor și nu un personaj.

„Oamenii trebuie să scape de ideea preconcepută că sexualitatea este ceva murdar”

- Ce strategii să aplice cei doi pentru a crește pasiunea în relație?

- Să aibă curajul să vorbescă între ei despre ce le place. Și aici precizez, despre ce le place cu adevărat. Oamenii trebuie să scape de ideea preconcepută că sexualitatea este ceva murdar. Știu că mulți dintre noi își imaginează dragostea ca pe o poveste cu Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana. Dar, până la urmă, nu ni s-a spus niciodată ce făceau aceștia când ajungeau în dormitor.

- La cine să apeleze cuplurile care au probleme în relație?

- La un terapeut emoțional, psiholog, coach relațional. Indiferent de terapie, trebuie început cu regăsirea echilibrului personal al fiecăruia dintre cei doi, urmată apoi de restabilirea relaționării în cuplu. Partea bună este că în ultima perioadă tot mai mulți terapeuți tind să adopte o abordare interdisciplinară. Terapia Regresiei Emoțional Cognitive, al cărei coautor sunt, include elemente de coaching, analiză tranzacțională și programare neuro-lingvistică și este una dintre variantele care funcționează atât în consilierea individuală, cât și în cea de cuplu.

- Care considerați că sunt ingredientele cele mai importante ale unei împăcări?

- Unul dintre cele mai importante ingrediente este să ai răbdare să îl asculți cu adevărat pe cel de lângă tine. Să nu consideri că prezența acestuia este ceva garantat și să înveți să te bucuri de momentele petrecute împreună. Apoi, chiar dacă în ultima vreme au existat tensiuni, ar fi bine ca partenerii să încerce să se imagineze așa cum erau la începutul relației. Chiar dacă la un anumit moment simțim că suntem pe minus trebuie să ne aducem aminte că orice relație a început de pe plus.

„Prea mult timp petrecut împreună poate scoate la iveală adevăratele probleme de cuplu, unele dintre ele ascunse «sub covor» de ani buni“

„Familiile să privească experienţa Sărbătorilor petrecute acasă ca pe un cadou“

- Sunt Crăciunul și Revelionul un motiv de înțelegere și de afecțiune în cuplu?

- Sărbătorile sunt un moment în care oamenilor le este mai ușor să-și arate afecțiunea. Că recunoaștem sau nu, ceva din magia lor ne face mai buni, mai apropiați unii de alții. În afară de asta, un cadou reușit poate face minuni într-un cuplu. Unii oameni folosesc acest limbaj pentru a-și arăta dragostea, este unul dintre cele cinci limbaje ale iubirii.

- Anul acesta, cele mai multe familii vor petrece Sărbătorile acasă. Ce le sugerați să facă pentru a evita disensiunile?

- Familiile să privească experiența Sărbătorilor petrecute acasă ca pe un cadou. Știu că obiceiul era să evadăm de acasă în această perioadă, Sărbătorile fiind cumva un prilej de vacanță. Cadoul de anul acesta este posibilitatea de a regăsi spiritul lor. De a nu le mai privi doar ca pe un pretext de a face o altă activitate.