Main menu

header

801 27 3de Călin Popa şi Daniel Şuta

Atunci când cineva flirtează, partenerul se poate simți ofensat, amenințat, poate reacționa ca și când persoana iubită a început să aibă alte interese afective. În același timp, o simplă interpretare diferită poate schimba complet comportamentul celui aflat lângă persoana care (pare) că flirtează.

Este exact ce pare a fi

„A flirtat cu tine, sunt sigur” sau „Nu a fost niciun flirt, a fost simplă politețe” sunt două interpretări complet diferite, cu consecințe complet diferite, ale acelorași gesturi. Pe de o parte, pot aduce ruperea unei relații sau chiar acuzații de hărțuire sexuală, iar pe de altă parte pot fi văzute ca încercări de a „îndulci” o relație care nu este intimă cu ajutorul unui zâmbet. Dat fiind faptul că nu există cercetări amănunțite care să se refere la acest tip de interacțiune socială, experții de la Universitatea Kansas, din SUA, au decis să deruleze un experiment care să mai facă puțină lumină în tabloul complicat al conceptului de flirt. Aceștia au concluzionat că interesul intim pentru o persoană este transmis automat la nivelul expresiei faciale - pe scurt, flirtul funcționează și este, de cele mai multe ori, exact ce pare a fi.

Aceeași expresie, altă morfologie

În cadrul celor șase serii de experimente, experții au apelat la persoane din medii diferite, cărora le-au solicitat să afișeze spontan o expresie asemănătoare flirtului, ca și cum ar încerca să atragă un partener, apoi una „învățată” din studiile care descriu acest tip de expresii faciale. Astfel, s-a descoperit faptul că unele femei sunt mai pricepute la flirt, iar alți bărbați mai rapizi în a percepe semnalul, dar în ansamblu, s-a concluzionat că, indiferent de diferențele de „pricepere”, aceste semnale exterioare sunt percepute de bărbați ca fiind flirt. „Cu ajutorul acestor studii am putut fundamenta faptul că expresia facială a unei femei care flirtează are o morfologie distinctă, zâmbetul său fiind diferit atunci când dorește să atragă pe cineva”, detaliază profesorul de psihologie Omri Gillath.

Mijloc fără greș de atragere a atenției

Cercetătorii americani au folosit un sistem de codare facială, clasificând expresiile chipului în funcție de intenția din spatele lor. În acest fel, s-a putut realiza că gesturile care atestă cel mai mult intenția de flirt sunt aplecarea ușoară a capului într-o parte, zâmbetul discret, dar cu subînțeles, îndreptarea privirii spre persoana căreia îi este adresat tot acest „arsenal”. În același timp, noul studiu a separat și emoțiile care generează flirtul, furnizând cercetătorilor mijloace cu ajutorul cărora vor putea studia mai departe funcțiile și efectele profunde ale flirtului. În același timp, o altă concluzie a cercetătorilor a fost aceea că în unele cazuri, flirtul poate fi o cale prin care sunt atrași bărbați care nu au nicio idee că o femeie este interesată de ei. „Studiul nostru susține importanța și rolul flirtului în comunicarea și inițierea unei relații romantice”, adaugă Gillath.

„Pentru prima dată s-au putut identifica expresiile faciale care reprezintă flirtul și, în același timp, scopul lor - de a activa asocierile cu relațiile romantice și sexul“ (Omri Gillath, Universitatea Kansas)