Main menu

header

797 21 1de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Prima impresie contează enorm atunci când la orizont apare posibilitatea de a se înfiripa o relație. Studii recente atestă faptul că majoritatea persoanelor care se află în căutarea unui partener mint, pentru a se prezenta într-o primă lumină cât mai favorabilă.

„Activarea sistemelor sexuale în prezența unui străin”

O cercetare derulată de experți de la Universitatea Rochester, din New York, împreună cu colegi de la Centrul Herzliya, din Israel, a pus în evidență faptul că atunci când vine vorba despre dating, mai ales la prima întrevedere, sunt șanse foarte mari ca potențialii parteneri să spună un număr mai mare sau mai mic de minciuni despre ei înșiși, astfel încât să pară cât mai atrăgători cu putință. Iar când ecuația se mai complică și cu posibilitatea unei aventuri sexuale, pericolul să fiți mințiți crește foarte mult. Experții consideră că acest comportament derivă din ceea ce au numit „activarea sistemelor sexuale în prezența unui străin de interes”, care îi determină pe cei care își doresc relația să se „împodobească”, să-și schimbe comportamentul obișnuit și chiar părerea despre subiecte importante.

Aspiraţia de a stabili o legătură profundă

Pentru a-și demonstra teoria, cercetătorii au realizat serii de teste pe 634 de parteneri heterosexuali, iar comportamentul acestora în momentul în care au fost puşi în legătură directă și imediată cu persoane de sex opus a confirmat tendința multora de a face realitatea despre ei înșiși mult mai atrăgătoare. „Dorința de a impresiona partenerul de sex opus de care suntem interesați este foarte intensă tocmai pentru că se manifestă la nivelul profund, la care o persoană dorește să stabilească o legătură intimă cu alta”, detaliază autorii studiului, într-un comunicat.

Oamenii sunt în stare să afirme aproape orice

Pe parcursul cercetării, s-a constatat, printre altele, că în prezența unui potențial partener, majoritatea celor care apelează la dating au tendința de a afirma că legăturile lor anterioare au fost în număr mai mic decât în realitate, pentru a da impresia că sunt persoane stabile și implicate în relație. „Oamenii sunt în stare să afirme aproape orice numai să dea bine în fața cuiva care îi atrage. Atunci când sunt activate sistemele sexuale, motivația de a ne prezenta în cea mai favorabilă lumină ne face să-i spunem străinului de care suntem atrași lucruri care ne fac să părem mult mai buni decât în realitate”, explică sociologul Gurit Birnbaum, unul dintre autorii studiului.

„Multe dintre aceste descrieri automăgulitoare nu sunt tocmai minciuni sfruntate, chiar dacă nu reprezintă adevărul. Acest comportament este doar o dorință a oamenilor de a scoate în evidență acele părți ale personalității lor cu care ei înșiși se mândresc“ (Harry Reis, Universitatea Rochester, New York)