Main menu

header

786 21 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Potrivit experților de la Universitatea Arizona, din SUA, stresul financiar din perioadele de criză are potențialul de a-i apropia pe acei parteneri de cuplu care reușesc să aducă energie, afecțiune și rezistență în relație.

Capacitatea de rezistență afectivă și credința în celălalt

Unele cupluri par mai bine echipate pentru perioadele de penurie financiară, așa cum este cea cauzată de pandemie, în care foarte multe persoane înregistrează venituri mai scăzute, și-au pierdut joburile și estimează o scădere a nivelului obișnuit de trai. Potrivit rezultatelor cercetării derulate de expertul Ashley LeBaron, faptul că sunt împreună în fața crizelor îi face pe mulți parteneri să iasă întăriți din perioadele de dificultăți financiare. De asemenea, capacitatea de rezistență afectivă, precum și credința în partener sunt alte ingrediente ale menținerii relației în vremuri de criză.

A oferi sprijin, a arăta preocupare

Chiar dacă aparent cuplurile din clasele mijlocii sau cu venituri peste medie au șansele cele mai mari să treacă cu bine peste perioadele de dificultate financiară, studiul a pus în evidență faptul că există unele repere care fac ca și în relațiile celor cu venituri mai scăzute, agravate de situația de criză, să se mențină succesul cuplului. „Stresul financiar nu este bun pentru nimeni, dar în cazul cuplurilor mai dezavantajate, toată această presiune este mai mare și necesită mai multă energie pentru a menține relația”, explică LeBaron. În toate cazurile analizate s-a constatat faptul că a menține considerația pentru partener, a oferi sprijin și a arăta preocupare și afecțiune sunt unele dintre mijloacele cele mai eficiente de a trece relația prin perioade de dificultăți financiare.

„În perioade de criză financiară, este important să vă asigurați că partenerul știe că sunteți alături și să vă exprimați sentimentele“ (Ashley LeBaron, Universitatea Arizona)