Main menu

header

762 25 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Relațiile dificile, situațiile tensionate cu membri ai familiei extinse se pot dovedi mai periculoase pentru starea afectivă și de sănătate decât problemele din cuplu, arată datele unei cercetări de dată recentă.

Contribuie la evoluția unor afecțiuni cronice

Potrivit rezultatelor unui studiu publicat de „American Psychological Association”, certurile cu frații sau relațiile tensionate, precum și înstrăinarea de rude pot avea un impact major asupra sănătății, cauzând probleme care de multe ori sunt mai serioase chiar decât urmările unei relații de cuplu nefericite. „Am descoperit că climatul emoțional din interiorul familiei are un efect major asupra stării generale de sănătate, contribuind chiar la evoluția unor afecțiuni cronice pe parcursul unei perioade de 20 de ani”, punctează profesor Sarah B. Woods, autor al studiului.

Predomină climatul emoțional cu rudele de sânge

Datele acestei cercetări vin să infirme ipoteze anterioare, potrivit cărora cele mai dăunătoare pentru starea emoțională și pentru sănătate sunt problemele din cuplu. „De cele mai multe ori, experții se concentrează pe efectele dramelor din relațiile romantice, în special cele generate de căsniciile eșuate, prezumând că acestea au impact mai mare asupra sănătății, dar în zilele noastre, în condițiile unei societăți mai deschise și mai informate, precum și ca efect al vârstei tot mai înaintate la care oamenii se decid să întemeieze o familie, traiectoria emoțională a unei persoane începe să fie determinată în mai mare măsură de climatul cu rudele de sânge”, se arată în studiul publicat de „Journal of Family Psychology”.

Agravarea problemelor de sănătate generate de relații tensionate cu membri ai familiei extinse apare în medie după zece ani de persistență a acestei situații