Main menu

header

759 25 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Nu mai trăim demult înconjuraţi de relaţii în care bărbatul este mai mare decât partenera sa, aşa cum se întâmpla în cazul părinţilor şi bunicilor noştri. Azi, vezi tot mai multe cazuri în care ea este aleasă de un bărbat mai mic şi pornesc la drum împreună fără să ţină cont de diferenţa de vârstă. Psihoterapeutul Luminiţa Codrescu (medalion) ne-a vorbit pe larg despre aceste cazuri, tot mai des întâlnite. Despre cum pot avea un final fericit, fără frustrări şi fără compromisuri în şir.

„Idealul este o formă de aspiraţie care uneori ajută, uneorimai mult încurcă”

- Iubirea are sau nu vârstă?

- Iubirea este un termen generic folosit pentru a desemna o paletă largă de emoţii şi de sentimente umane. Vechii greci, încă din Antichitate, diferenţiau aceste sentimente în patru categorii specifice: eros (iubirea pasională, erotică), agape (dragostea raţională, simpatia, aprecierea), philia (prietenie, afecţiune, loialitate), storge (ataşament, afecţiune, sentimentele ce leagă membrii unei familii). Deci, dacă dorim să înţelegem termenul de iubire într-o perspectivă mai amplă, se poate spune că iubirea nu are vârstă, pentru că oamenii, la orice vârstă, resimt o formă sau alta de afecţiune pentru semenii lor, mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi, sau chiar o iubire spirituală faţă de „aproapele” lor.

- Cât de importantă este diferenţa de vârstă într-un cuplu?

- Dacă ne referim la relaţiile de cuplu, vârsta partenerilor este doar unul din multitudinea de factori care influenţează dinamica dintre aceştia. Ponderea importanţei acestui factor este diferită de la cuplu la cuplu şi este bine să nu generalizăm sau să absolutizăm.

- Care este diferenţa de vârstă ideală?

- Ceea ce este „acceptabil” socialmente poate să nu aibă nicio importanţă pentru o relaţie de cuplu reuşită. „Idealul” este o formă de aspiraţie care uneori ajută, dar alteori mai mult încurcă persoanele care îl iau ca reper. Preferabil este să existe o gamă orientativă (+/- 5 ani) între parteneri, şi fiecare să aibă libertatea să facă alegeri personale asumate şi mai puţin să se ghideze după nişte norme sociale.

„Această diferență poate fi chiar un atu al cuplului”

759 25 2- Femeia mai mare, bărbatul mai mic. Ce şanse de reuşită au?

- Aceeași şansă de reușită ca și situația inversă, condiția reușitei nu stă doar în diferența de vârstă. Ca oricare alt factor de coeziune în cuplu, vârsta contează atunci când partenerii consideră asta. Dacă ei acceptă asumat această diferență, ea poate fi uneori chiar un atu al cuplului. Studiile de orice fel (biologice, psihologice, sociale) arată că femeile se maturizează și se „consumă” un pic mai repede. Ca atare, există această normă a perechii formate dintr-o femeie mai tânără, capabilă să procreeze, și un bărbat mai matur, capabil să susțină familia. Dezvoltarea socială actuală permite cu succes existența și altor categorii de vârste pentru cupluri, mai ales dacă ne gândim că relațiile sunt temporare, pe etape de viață și nu neapărat „până când moartea ne va despărți”.

- În ce situaţie această diferenţă poate deveni o problemă?

- Poate deveni o problemă când este prea mare și unul sau ambii parteneri se simt inconfortabil cu asta. Este important ca atunci când cuplul se formează, fiecare să fie conștient de aspectele speciale ale acestei alianțe și să își asume responsabil și matur consecințele ei. Indiferent de vârstă, dacă partenerii sunt atenți unul cu altul și prețuiesc relația, ei pot găsi o formulă de conviețuire care să fie avantajoasă pentru amândoi. Este însă important să înțeleagă provocările speciale aduse de diferențele de vârstă și să îşi evalueze corect capacitatea de a le depăși.

„Vârsta este şi un număr, dar este şi o oglindă a stilului de viață”

- Care sunt diferenţele cu care se confruntă cuplurile formate din parteneri cu vârste diferite?

- Diferența de vârstă prea mare antrenează diferențe de cultură generațională și partenerul mai vârstnic nu ține pasul cu „noutățile”, slaba integrare socială în grupul de prieteni al partenerului, presiunea familiilor, evaluarea greșită a așteptărilor partenerilor de cuplu şi aşa mai departe. În mod teoretic, nivelul de energie este mai ridicat în anii tinereții, însă un stil de viață sănătos poate permite și unei persoane mai vârstnice să își mențină tonusul ridicat mult timp. Partenerii pot trece peste diferențe dacă își doresc să păstreze relația și muncesc asumat pentru mentenanța ei, inclusiv în ședințe de consiliere de cuplu unde sunt asistați de specialiști.

- „Vârsta este doar un număr”, mit sau realitate?

- Vârsta este și un număr, dar este și o oglindă a stilului de viață. Sunt persoane care la 30 de ani arată și se comportă ca la 60 de ani și invers, persoane care la 60 de ani sunt pline de viață, au proiecte, aleargă la maratoane sau depășesc alte limite într-un fel greu de crezut pentru alți oameni. Fiecare este responsabil pentru starea sa de bine și adoptarea unui stil de viață sănătos este bine să înceapă cât mai devreme.

„Relațiile se termină pentru că partenerii se dezvoltă în ritmuri diferite”

- Priorităţile şi aşteptările se schimbă în funcţie de vârstă?

- Desigur, prioritățile se schimbă în funcție de etapa de viață și de înlănțuirea proiectelor finalizate. Așteptările sunt, în fapt, niște proiecții care se estompează pe măsură ce crește gradul de dezvoltare al persoanei, care poate surveni mai devreme sau mai târziu în viață. Este bine de știut că unul dintre motivele pentru care relațiile se termină este pentru că partenerii se dezvoltă în ritmuri diferite și/sau au proiecte de viață foarte diferite și sunt mai atașați de ele decât de relație.

- De ce sunt atrase femeile mai în vârstă de bărbaţii mai tineri?

- Pentru că sunt mai virili de obicei și/sau sunt atrase de tinerețea lor. La fel se întâmplă și la bărbați, după o vârstă sunt atrași de femei mult mai tinere. Pe de altă parte, bărbații mai tineri, de obicei, caută la femeile mai mari decât ei experiență, statut prin asociere, avantaje financiare, sunt atrași de modelul de siguranță de sine, stil, anturaj. Vârsta mai mică poate fi un atu. Important este să vină la pachet cu experiențe de viață relevante, caracter, personalitate, inteligență.

„Un şir de compromisuri lasă partenerii cu un bagaj de frustrări pe termen lung“

- Se spune că femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbaţii…

- Vârsta a treia vine cu provocările ei pentru ambele sexe. Dar da, femeile au pielea mai fină și semnele timpului sunt mai vizibile pe fața lor, pentru că nu posedă păr pe față care să mascheze. Dar tocmai de aceea industria cosmetică oferă soluții de rejuvenare pentru ele. Da, schimbările induse de menopauză și infertilitatea sunt probleme specifice sexului feminin, după o vârstă. Dar încă o dată, într-un cuplu educat, partenerii vor găsi metode să depășească aceste probleme, iar eros să cedeze locul philiei, care poate menține cuplul împreună într-o relație satisfăcătoare, de calitate.

- Este nevoie de multe compromisuri?

- Compromisul este un tipar de funcționare de tipul lose - lose. Nu degeaba un alt înțeles al cuvântului este „stricat”. Rolul consilierii de cuplu este, printre altele, de a oferi partenerilor de cuplu instrumente de negociere şi de comunicare asertivă pentru a obține ambii un câștig din situațiile de dezacord inițial. În situațiile comune, un șir de compromisuri lasă partenerii cu un bagaj de frustrări pe termen lung și un gust amar din experiențele de cuplu. Se poate întâmpla ca un cuplu educat să apeleze la consiliere de cuplu dacă dorește să evolueze, să repare și să consolideze relația, sau se poate întâmpla să se destrame cuplul, mai devreme sau mai târziu, cu costurile emoționale și materiale asociate.