Main menu

header

747 25 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Foarte multe persoane trecute de 50 de ani (dar nu numai), care au stat o vreme singure după un divorț sau în văduvie, ajung să aprecieze independența pe care o trăiesc. Pe de altă parte, își doresc și o relație pe termen lung. Care este soluția? Noua modă în Occident: împreună, dar… separați.

„Trăind separați împreună”

Se numește „Living Apart Together” (trăind separați împreună), pe scurt LAT, și este o formulă de relație care se extinde cu repeziciune nu doar în rândul persoanelor trecute de prima tinerețe, ci și pentru mileniali pare foarte atrăgătoare. „Tinerii din ziua de azi au realizat că nu mai sunt obligați să facă ceea ce societatea anterioară ne-a obligat pe noi, într-un fel, să facem, adică să ne căsătorim, să avem copii și să îmbătrânim împreună în aceeași casă și în același pat”, explică Annie Cox, creatoarea aplicației de dating „Apartner”.

Tinerii ies din tiparele generațiilor anterioare

Un alt motiv pentru care acest tip de relație devine din ce în ce mai răspândit este schimbarea dramatică a atitudinii și rolului femeilor. Ajunse în număr tot mai mare antreprenori, politicieni sau vârfuri ale unor domenii de activitate care secole la rând le-au fost interzise, acestea câștigă mai bine, sunt mult mai independente și nu mai vor de la vârsta de 20 de ani să-și întemeieze un cămin. De asemenea, multitudinea de tipuri de relații „netradiționale”, globalizarea rapidă, mobilitatea joburilor și ieșirea din tiparul conservatorismului îi determină pe tineri să nu mai facă ceea ce au făcut părinții lor.

„Va exista întotdeauna puțină reacție de respingere față de cuplurile care ies din tipare, dar este cert faptul că tot mai multe persoane decid singure în ce fel de relație vor să trăiască“ (Channa Bromley, „Relationship Hero“)