Main menu

header

729 18 3de Călin Popa şi Eduard Popa

Un studiu realizat în Olanda a pus în evidență faptul că fericirea partenerului de viață este esențială pentru longevitate. Și nu este vorba doar despre soție, ci și despre soț.

Contagiunea obiceiurilor nesănătoase

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Tilburg, satisfacția partenerului de viață poate fi un indicator de longevitate chiar mai precis decât propria fericire. „Datele noastre au indicat faptul că mulțumirea în cuplu este în legătură strânsă cu speranța de viață, indiferent dacă este vorba despre soție sau despre soț, de statutul economic, de aria geografică, de cultura căreia îi aparțin cei doi sau de starea lor de sănătate”, explică experta Olga Stavrova. Principala explicație pentru aceste rezultate constă în faptul că cei care se află în cupluri nefericite sunt mai predispuși să aibă obiceiuri nesănătoase, spre care îi pot atrage și pe partenerii lor. „Dacă soțul este deprimat și nu vrea decât să ronțăie chipsuri în fața televizorului, probabil că așa se va desfășura seara respectivă în acea casă”, detaliază Stavrova.

Satisfacția, o chestiune afectivă

Pentru a încheia studiul (care a durat opt ani), a fost observat comportamentul a 4.400 de cupluri cu vârsta de peste 50 de ani. În acest răstimp, ei au oferit regulat date despre satisfacția în cuplu și în viață, precum și detalii legate de motivele pentru care consideră că sunt sau nu mulțumiți cu viața pe care o duc, inclusiv referitoare la nivelul de exerciții fizice practicate sau despre sentimentul că sunt sprijiniți de partener la nivel afectiv. La finalul perioadei de testare, în dreptul celor care au decedat între timp s-a notat un nivel mai scăzut de satisfacție în relație, în paralel cu nefericirea partenerului supraviețuitor.

Risc de deces pentru partenerii supraviețuitori

Rezultatele cercetării au mai dat la iveală și faptul că dacă unul dintre parteneri era fericit la începutul testelor, dar ulterior gradul său de satisfacție a scăzut, acest lucru s-a reflectat direct asupra pericolului ca acesta să înceteze din viață mai repede decât în cazul cuiva al cărui partener era nemulțumit din start. Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Psychological Science”.

„Cercetarea noastră poate avea implicații majore asupra felului în care o persoană își alege partenerul de viață, ce calități ar trebui să aibă acesta și cât de sănătoasă și de fericită ne-ar putea fi viața alături de el sau de ea“ (Olga Stavrova, Universitatea Tilburg)