Main menu

header

709 25 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Un studiu extins, derulat recent în Marea Britanie, a arătat că stresul este impedimentul major în calea împlinirii emoționale și a intimității în cuplu.

Boala, „moartea pasiunii”

Cunoscuta expresie „moartea pasiunii” are explicație științifică amplă și câteva motive principale pentru care poate deveni realitate în unele cupluri. În primul rând, inamicul principal al intimității este stresul, arată o cercetare realizată de BBC. Starea de stres generează anxietate, iar aceasta „omoară” momentele de intimitate care întrețin flacăra în cuplu. O a doua cauză majoră a erodării afective o reprezintă boala sau deteriorarea, într-un fel sau altul, a stării de sănătate, chiar și temporar. Peste o treime dintre respondenții la sondaj au indicat starea de bine a organismului ca pe un factor extrem de important în pasiunea din cuplu.

Copiii, prietenii sau televizorul sting flacăra atracției

Un rezultat foarte interesant a venit pe locul trei: problemele de personalitate cauzate de anumite afecțiuni mintale sunt considerate căi sigure de a ucide pasiunea pentru 26% dintre participanții la studiu. Pe locurile următoare, ca motive, s-au clasat apariția copiilor și serviciul. Spre surprinderea autorilor cercetării, rețelele sociale au fost departe de a se constitui un reper al stingerii flăcării atracției, acestea situându-se în zona clasamentului în care, ca motive, s-au plasat alți membri ai familiilor partenerilor, prietenii sau… uitatul la televizor.

Repornirea legăturii de la zero

Per ansamblu, doar jumătate dintre respondenții de sex masculin se declară satisfăcuți de intimitatea din relația de cuplu, cu 53% dintre femei afirmând același lucru. Specialista în terapii de cuplu Ellen Brady este de părere că cea mai bună metodă de a restabili intimitatea pierdută este repornirea relației de la zero. Cu atât mai mult cu cât, potrivit unei cercetări a Universității California, din San Francisco, pasiunea, intimitatea și viața sexuală activă prelungesc viața partenerilor, cu precădere a femeilor, lungind telomerii și amânând îmbătrânirea.

Potrivit statisticilor, doar în Marea Britanie, 74% dintre partenerii de cuplu au experimentat cel puțin o dată în ultimele 12 luni un episod de blocaj în intimitate