Main menu

header

704 27 3de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Teoriile despre motivele pentru care atâția bărbați sunt singuri abundă, dar specialiștii din Cipru au mers direct la sursă - la domni. Iar rezultatele studiului extins derulat sunt cel puțin surprinzătoare.

Defecte fizice

Specialiștii de la Universitatea din Nicosia au examinat din perspectivă științifică răspunsurile, comentariile și observațiile unui număr de 6.000 de domni și au tras concluzia că bărbații singuri nu sunt astfel pentru că așa își doresc, ci întrucât au o deficiență într-un anume domeniu. În unele cazuri, chiar mai multe. Și nu reușesc, de regulă, să compenseze cu altceva. Potrivit cercetătorilor, există peste 40 de motive majore pentru care domnii sunt singuri, în fruntea acestora situându-se defectele fizice. „Probleme de ordin fizic, cum sunt calviția, înălțimea redusă sau trăsăturile chipului mai puțin armonioase sunt cel mai adesea menționate ca motive pentru care respondenții nu și-au găsit partenere”, explică expertul Menelaos Apostolou, autor al studiului.

Lipsa încrederii în sine

Un alt motiv principal pentru care bărbații se consideră neatrăgători și de aceea rămân burlaci este lipsa încrederii în propriile forțe sau calități. „IQ-ul meu scade la 40 când vorbesc cu o femeie”, mărturisește unul dintre participanții la studiu. Mai departe, există amintirile dureroase din relații anterioare, precum și, la antipod, dezinteresul pentru efortul pe care îl implică o relație. Alte motive des întâlnite pentru care bărbații rămân singuri sunt adicțiile, problemele sexuale, dizabilitățile, lipsa ocaziilor de a întâlni potențiale partenere sau… standardele prea înalte.

Ascensiunea femeilor

Societatea modernă, care include o spectaculoasă ascensiune a femeilor, cu modificarea majoră că „a aduce pâine pe masă” nu mai este un criteriu în virtutea căruia bărbații se căsătoreau oricum - indiferent de aspect, de vârstă, de defecte sau de gradul de încredere în ei înșiși -, a făcut ca domnii să fie nevoiți să învețe să se poarte, să flirteze, să facă o bună primă impresie atunci când sunt în căutarea unei perechi. Dacă înainte, mecanismele sociale le asigurau oricum căsătoria, astăzi pretențiile în ceea ce îi privește au crescut și nu toți bărbații fac efortul necesar pentru a arăta bine, a învăța să seducă și să se poarte într-un anume tip de etichetă.

„Majoritatea bărbaților moderni care sunt singuri au într-o măsură foarte mică abilitățile necesare pentru a flirta“ (Menelaos Apostolou, Universitatea Nicosia)