Main menu

header

685 27 4de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Partenerii de cuplu se mai și ceartă. Dacă, pe de o parte, unii specialiști afirmă că gâlceava poate avea și consecințe pozitive, pe de altă parte este un fapt dovedit că dacă partenerii sunt obosiți când se iau la harță, sunt și mult mai agresivi.

Inflamații asociate cu afecţiuni ale inimii, osteoporoză, diabet

Ce se întâmplă la nivel psihic cu o persoană neodihnită care se ia la ceartă cu partenerul de cuplu? „După teste de sânge am descoperit că lipsa de somn urmată de conflict crește inflamațiile la nivelul organismului cu zece procente”, explică cercetătoarea Stephanie Wilson, de la Universitatea de stat din Ohio, unde a avut loc o cercetare pe această temă. Și nu este vorba despre orice inflamații, ci despre acelea asociate cu diagnostice ca bolile de inimă, osteoporoza, diabetul, chiar Alzheimer.

Șapte ore de somn dezamorsează conflictul

Deși aceste episoade de ceartă suprapusă pe un deficit de odihnă sunt temporare și nu prezintă neapărat un risc dacă se „recuperează” cât mai rapid, specialiștii trag un semnal de alarmă referitor la componenta agresivă a unui astfel de moment. „Somnul este un element major în ecuația acestor episoade. Cuplurile s-au dovedit mult mai ostile dacă vreunul dintre parteneri sau amândoi au dormit mai puțin de șapte ore în noaptea anterioară. În schimb, s-a observat că dacă unul era odihnit, avea o capacitate mult mai bună de a dezamorsa conflictul”, detaliază Wilson.

Atenţie! Partenerii care se ceartă când sunt odihniți au șanse mai mari nu doar să neutralizeze dezacordul, dar și să se scutească de inflamații periculoase în fluxul sangvin.