Main menu

header

646 23 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Deși extins, fenomenul menținerii unei relații de prietenie cu un fost partener de cuplu este unul care cere de regulă o sondare profundă a propriei persoane, detectându-se astfel motivele reale pentru care amiciția este de dorit după încetarea poveștii amoroase.

Rezultate incerte

Cercetătorii de la Universitatea din Kansas, SUA, au pornit de la constatarea că aproximativ 60% dintre persoanele care ies dintr-o relație de dragoste mențin prietenia cu fostul partener. Deși nu toate aceste continuări ale fostei iubiri se dovedesc inspirate sau succese pe termen lung, există totuși câteva motive pentru care o persoană dorește să rămână prietenă cu fostul iubit (fosta iubită). Unul dintre experimentele menite să pună în lumină dinamica acestor relații a inclus 170 de femei și 110 bărbați, cărora li s-au oferit chestionare. Un alt test paralel a funcționat pentru a confirma validitatea răspunsurilor din cel dintâi.

Argumente emoționale sau practice

Patru motive principale stau la baza deciziei unei persoane de a păstra o relație de prietenie cu un fost partener de cuplu. În primul rând, poate fi vorba despre securitatea emoțională pe care cel care caută prietenia și-o dorește în continuare. Mai departe, pot fi motive mai practice, cum sunt finanțele în comun şi existența copiilor. În al treilea rând, poate interveni dorința de a nu răni și mai mult sentimentele celuilalt. În fine, unii dintre cei care ies dintr-o relație de dragoste rămân cu sentimente de acest tip pentru fostul partener și se îndreaptă spre prietenie.

Sentimentele care persistă, o capcană

Prieteniile între foștii parteneri s-au dovedit durabile atunci când au fost motivate de rațiuni practice sau când s-a dorit menajarea fostului. Aceste amiciții au avut rezultate pozitive, făcându-i pe cei implicaţi să se simtă fericiţi și în siguranță. Un grad mai mic de succes l-au înregistrat prieteniile pornite din motive de securitate emoțională. Paradoxal, în cazul în care s-a păstrat o prietenie din cauza persistenței sentimentelor față de fostul partener după încheierea relației de cuplu, sentimentele au fost preponderent negative (depresie, gelozie, inimă zdrobită), dar au durat mai mult. „Chiar dacă nu există beneficii de pe urma acestei prietenii, unii au tendința de a o perpetua”, explică specialista Rebecca Griffith.

Două categorii de motive pentru care foștii iubiți vor să rămână prieteni sunt sentimentale, iar alte două sunt pragmatice