Main menu

header

635 19 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un nou trend cucerește cuplurile de vârsta a doua: relațiile în care fiecare locuiește la el acasă. Fenomenul poartă deja un nume - „Living Apart Together” („Trăind separat împreună”) și se răspândește cu repeziciune în rândul americanilor, mai puțin deprinși cu această abordare decât europenii.

Relații intime fără a împărți o reședință comună

O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că tot mai multe persoane implicate în relații romantice tind să decidă să locuiască separat. Urmare a faptului că rata divorțurilor s-a dublat din 1990 încoace, foarte mulți adulți care au trecut prin acest proces (sau sunt văduvi) s-au implicat în relații intime „fără a împărți o reședință comună”, arată Universitatea din Missouri într-un comunicat oficial. Este vorba în principal despre persoane cu vârsta de circa 50 de ani, în rândul cărora acest tip de aranjament a crescut spectaculos în popularitate. „Cu rata căsătoriilor într-un declin accentuat, mulți consideră că acest tip de relație îi scutește de viitoare suferințe”, explică cercetătorul Jacquelyn Benson.

Familiile și finanțele nu trebuie să se amestece

Pentru a duce studiul la bun sfârșit, specialiștii au intervievat adulți cu vârsta de până în 60 de ani aflați în relații stabile, dar care nu locuiau împreună sub același acoperiș. Din răspunsurile lor, cercetătorii au extras o serie de motivații interioare care îi determină pe acești oameni să decidă un astfel de aranjament în număr atât de mare. Astfel, a ieșit în evidență în primul rând nevoia de independență, în special financiară: aceste persoane doresc ca familia și banii fiecăruia dintre parteneri să nu se amestece cu ale celuilalt. Mai departe, o altă argumentație interioară vine dintr-o percepție socială: nedorind să-și prezinte partenerul ca „prietenul” sau „prietena” într-o lume în care cei care trăiesc împreună fără să fie cununați încă sunt priviți pieziș, tot mai mulți decid să aibă relații intime, dar să nu împartă și domiciliul, simplificând astfel lucrurile.

Europenii practică modelul pe scară largă

Cuplurile care trăiesc împreună dar locuiesc separat reprezintă circa 10% în Marea Britanie, mai exact peste un sfert din numărul celor necăsătoriți. Cifre similare se înregistrează în state europene ca Belgia, Franța, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia. Australia și Canada, iar mai nou și SUA „vin tare din urmă”, în proporţie de până la 9% cupluri care au o relație, dar cei implicați locuiesc fiecare în altă parte (uneori și în altă localitate...).

Cercetătorii vor continua studiul, pentru a observa în ce măsură aranjamentul „Trăind separat împreună“ afectează nevoile de mai târziu ale vârstnicilor, cum ar fi planurile pentru finalul vieții sau îngrijirea în caz de boală