Main menu

header

625 25 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Foarte mulți dintre oameni sunt familiarizați cu sentimentul cald care intervine atunci când primesc un dar, material sau afectiv. Studii de dată recentă confirmă că, de fapt, acest gest este cât se poate de benefic și pentru partenerul care oferă cadoul.

Cel ce oferă, răsplătit afectiv din plin

Revista „Emotion” a publicat rezultatele unui studiu care atestă faptul că o teorie veche de secole - sintetizată de Balzac în expresia „oamenii sunt mai fericiți atunci când iubesc ei înșiși, decât atunci când sunt doar iubiți” - este cât se poate de valabilă și în epoca vitezei. Astfel, reiese că un partener de cuplu care face un cadou persoanei căreia îi poartă afecțiune se simte răsplătit afectiv din plin, ca și când ar fi primit el însuși darul. „Cercetarea noastră a testat un principiu al lui Dalai Lama, care spune că grija și compasiunea pentru cel de lângă noi ne îmbunătățesc propria stare de bine”, argumentează Harry Reis, profesor de Psihologie la Universitatea din Rochester, autor al studiului.

Contează gestul în sine

625 25 2Pentru a testa această teorie în cazul cuplurilor, mai precis al soților cu o medie a duratei căsniciei de peste șapte luni, cercetătorii le-au cerut subiecților să-și evalueze emoțiile zilnice timp de două săptămâni. De asemenea, au fost chestionați în legătură cu dorința de a pune partenerul mai presus de dorințele și nevoile proprii și mai ales ce gesturi au făcut în aceste circumstanțe - de la schimbări de planuri majore la simpla oferire a unei cești cu cafea. Demn de menționat este faptul că nu recunoașterea pentru gestul făcut este cel mai important element al ecuației stării de bine care intervine, ci gestul în sine.

Nu este nevoie de obiecte care să materializeze sentimentele

În date concrete, s-a evaluat faptul că persoana care a făcut un gest de afecțiune beneficiază de efectele stării de bine care urmează acestuia cu circa 45% mai mult decât cel către care s-a îndreptat gestul respectiv. Această manifestare s-a observat deopotrivă la femei și bărbați, notându-se, de asemenea, constatarea că nu este nevoie de obiecte care să materializeze sentimentele; simpla afișare a afecțiunii este o recompensă suficientă pentru soțul sau soția care primește darul iubirii. „În mod cert, cel care primește un gest de afecțiune trebuie să-l perceapă ca să beneficieze de el. Pe de altă parte, recunoașterea este un factor mult mai puțin important pentru cel care face gestul”, consideră Reis.

Cercetătorii din Rochester vor continua studiile pe această temă cu o variațiune interesantă: ce simt oamenii când cheltuiesc bani pentru cei pe care îi iubesc