Main menu

header

622 25 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Aceeași ceartă poate fi considerată minoră pentru un cuplu sau majoră, generatoare de despărțire pentru altul. Specialiștii atrag atenția că, per ansamblu, există câteva conflicte de acest tip care pot reprezenta semnale ale unei ruperi iminente a relației.

Angajamentul în relație

Potrivit psihologului Hillary Goldsher, când doi oameni își doresc lucruri diferite, este cale sigură spre eșec. „Dacă unul crede că relația este pe termen lung, iar celălalt minimizează angajamentul, aceasta este o rețetă a rupturii”, punctează specialista. De asemenea, vederile diferite asupra a ceea ce înseamnă a înșela partenerul sunt un alt motiv serios de a se lua în considerare faptul că poate această relație nu este cea mai potrivită. „Ambele părți ar trebui să stabilească foarte clar care sunt limitele în această privință, altfel, relația nu e sustenabilă”, explică Goldsher.

Dinamica familiei proprii, temă sensibilă

Un alt reper care trebuie luat în considerare la modul cel mai serios și discutat dinainte este genul de relație pe care fiecare partener o are cu propria familie. Pentru a se evita confruntări majore mai târziu, specialiștii recomandă ca fiecare să accepte dinamica persoanei celeilalte pe acest segment atât de important al dezvoltării personale a oricui. Atunci când intervin discuții în contradictoriu pe tema respingerii sau, dimpotrivă, a legăturii prea strânse cu familia proprie, daunele pentru relație pot fi importante, și în multe cazuri s-au dovedit ireversibile. Cea mai eficientă metodă recomandată de specialiști este onestitatea în legătură cu acest aspect delicat.

Dorința de a (nu) avea copii

622 25 3Atitudinea față de viața sexuală, dacă diferă foarte mult, poate genera unele dintre cele mai aspre divergențe în orice cuplu. Ca parte centrală a unei relații romantice, aceasta este un reper fix care cere comunicare, minte deschisă și foarte multă flexibilitate, argumentează Goldsher. De aici poate deriva un alt aspect dureros, care se poate transforma într-o mare sursă de conflict, pentru multe cupluri chiar definitiv: dorința de a avea copii. „Din nou, este foarte importantă onestitatea inițială. Partenerul trebuie să știe încă din debutul relației, atunci când aceasta dă semne că devine serioasă, dacă au dorințe comune pe acest subiect, întrucât consecințele pot fi mult prea grave”, susține specialista.

Singuratici sau petrecăreți?

Unele dintre cele mai teribile certuri în cuplu intervin atunci când unul este petrecăreț, iar celălalt, un singuratic sau pur și simplu o persoană mai retrasă. În acest caz, cei doi trebuie să fie experți ai compromisului, întrucât sunt două moduri de viață diferite. „Dacă partenerii se ceartă încontinuu pe această temă, este poate mai bine ca fiecare dintre ei să caute o altă relație, unde lucrurile se așază în mod natural”, este de părere Goldsher. În orice caz, în general, certurile din cuplu sunt inevitabile, în final felul în care sunt gestionate făcând diferența între unele relații și altele. Iar atunci când se ajunge la jigniri sau, mai rău, la violențe de orice fel, este un simptom sigur că relația respectivă trebuie să ia sfârșit.

„Certurile cu ceilalți le considerăm retorice, iar pe cele cu noi înșine, poezie“ (William Butler Yeats)

Diferendele şi argumentele

Adesea se întâmplă ca la un eveniment, aparent clar, oamenii să aibă opinii diametral opuse, iar aceste discuţii contradictorii pot declanşa conflicte. Psihologul Andra Tănăsescu afirmă că primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când simţim că persoana de lângă noi are o poziţie diferită este să punem întrebări, să îi cerem să-şi argumenteze opinia: „Prin faptul că suntem deschişi să privim lumea și cu alți ochi și suntem dispuşi să intrăm pe harta celuilalt, putem să ne mărim propria capacitate de înțelegere”.